понеділок, 21 жовтня 2013 01:00

Хор "Калина", подяки уряду, Зайдль і жарти президента Валенси — як відбулося відкриття 43-ої "Молодості"
20

Фото: Фото: Ольга Камєнєва

- Мама мія, я не досиджу до кінця, - каже Микола Вересень, як на сцені Національного палацу мистецтв з'явилися кілька десятків артистів у національному строї - хор "Калина".

19 жовтня так розпочалась церемонія відкриття 43-го міжнародного кінофестивалю "Молодість" у Києві.

Вели церемонію телеведуча Анна Панова та генеральний директор фестивалю Андрій Халпахчі. Кілька разів дякують владі за відродження українського кіноматографу.

- Були великі кризові роки в українському кіно, але дійсно завдяки урядові сьогодні багато чого змінюється в ньому. Особливо це відчувається у молодому поколінні не тільки за кількістю стрічок, а за новим менталітетом. Щось змінюється в нашій країні, - каже Халпахчі.

Міністр культури Леонід Новохатько зачитав листи з привітаннями від президента і прем'єр-міністра. Після у залі лунає лише кілька оплесків.

Почесним гостем фестивалю цьогоріч є австрійський режисер Ульріх Зайдль. На церемонії відкритті Президент України 2005-2010 років Віктор Ющенко вручив митцю приз срібного "Скіфського оленя" за внесок у світове кіномистецтво.

"Розумію, що знімати кіно в Україні не завжди легко. Можливо, на заваді стає політика, можливо, просто не вистачає грошей, - каже зі сцени Ульріх Зайдль. - Головне - робіть своє кіно, робіть те, що ви хочете, відчуваєте, бачите. Ніколи й ні на кого не зважайте, не слухайте критиків, просто робіть те, що ви хочете."

Протягом "Молодості" відбудуться покази 18 фільмів Зайдля, також режисер проведе майстер-клас. Напередодні у Мистецькому Арсеналі відкрили фотовиставки "Любов. Віра. Надія" за трилогією режисера "Рай".

Нагороду також отримала актриса Наталя Сумська за розвиток українського мистецтва.

Після урочистостей відбувся показ стрічки польського режисера Анджея Вайди "Валенса. Людина надії".

- Я не політик. Я — електрик, - каже на екрані виконавець ролі 6-го президента Польщі Леха Валенси Роберт Венцкевич.

Стрічка розповідає про шлях робітника з соціалістичної Польщі до загальнонаціонального громадського лідера та керівника "Солідарності". Дія відбувається на тлі страйків і профспілкового руху в 1970-1980 роках у Ґданську.

"Цей фільм відкриває фестиваль, тому що це, по-перше, Анджей Вайда, режисер, на фільмах якого ми всі виховувались. По-друге, - це Лех Валенса, це створення "Солідарністі" - подія, без якої не було б перебудови і, мабуть, не було би незалежності України," - пояснює Халпахчі.

Церемонію відкриття також відвідали політик Сергій Тігіпко з дружиною та учасником журі фестивалю Вікторією Тігіпко, громадський діяч Богдан Гаврилишин (цього дня відзначив своє 87-річчя і вперше побував на "Молодості"), актори Ольга Сумська та Дмитро Ступка, кінорежисер Віктор Андрієнко та театральний режисер Влад Троїцький.

Цьогоріч на "Молодості" відбудеться 30 програм, де покажуть 250 фільмів із 80 країн. На фестивалі діє 4 конкурсні програми: міжнародна, національна повнометражного кіно, короткометражних і студентських фільмів.

Фестиваль триватиме до 27 жовтня, покази фільмів відбуваються у столичних кінотеатрах "Київ", "Кінопанорама" і "Жовтень".

Зараз ви читаєте новину «Хор "Калина", подяки уряду, Зайдль і жарти президента Валенси — як відбулося відкриття 43-ої "Молодості"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі