Ексклюзиви
пʼятниця, 14 лютого 2020 13:01

Графіка Георгія Якутовича називали художником, який мислить
9

Портрет Сергія Параджанова, 1964, кольорова ліногравюра
Фото: з колекції Сергія Якутовича
Під Різдво. Іван та Палагна на молитві. Ілюстрація “Тіні забутих предків”
Чаклунка, 1990, ліногравюра
Аркан, 1960, ліногравюра
Марія Іллюк, 1986, ліногравюра

Цього дня 1930-го народився Георгій Якутович. Відомий як графік і книжковий ілюстратор. Він повернув українській гравюрі епічність, звернувся до народних мотивів.

Працював як художник-постановник над фільмом "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова. 1967-го оформив і саму книгу Михайла Коцюбинського. І світ побачив видання "Тіней..." з його ілюстраціями. 1971-го працював з Іваном Миколайчуком у команді фільму "Захар Беркут" Леоніда Осики, це стало другою роботою Якутовича у кіновиробництві.

"Він не просто художник, а художник, що мислить. Можна було б знайти, мабуть, талановитішого за нього, але вдумливішого – ні. Він привів нас у Карпати як гід. Вони йому знайомі. Він врятував нас від пейзанства, від фальші", - оцінював Параджанов внесок Якутовича.

Gazeta.ua пропонує вашій увазі декілька робіт видатного українського митця.

Художницю Аллу Горську називали душею шістдесятництва. Вона товаришувала з Василем Стусом, Євгеном Сверстюком, родиною Світличних, В'ячеславом Чорноволом. Не визнавала обмежень у творчості, свободі слова і думки.

Зараз ви читаєте новину «Графіка Георгія Якутовича називали художником, який мислить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі