понеділок, 18 лютого 2013 11:02

Головні нагороди Берлінале отримали фільми про деспотичну матір та циганів
6

Даніс Танович
Фото: Фото: Reuters
Кадр з фільму "Епізод з життя збирача заліза"
Ада Соломон та Каліна Пітер Нецер
Кадр з фільму "Поза ембріона"
Сорежисер картини "Зачинена завіса" Камбузія Партові

Головну нагороду 63-го Берлінського кінофестивалю - "Золотого ведмедя" - отримала румунська соціальна драма "Поза ембріона" режисера Каліна Пітера Нецера (Calin Peter Netzer).

Фільм розповідає про деспотичну матер, яка намагається "відмазати" свого сина від в'язниці - той, перевищивши швидкість, задавив на дорозі маленького хлопчика. Син уже не молодий, намагається жити своїм життям і кричить на матір за те, що та занадто сильно його контролює. Однак сам не може визнати своєї трагічної помилки і прийти до батьків хлопчика, щоб просто подивитися в очі людям, які втратили свою дитину.

Гран-прі журі, яке цього року очолював відомий режисер Вонг Кар-Вай, отримала докудрама Даніса Тановіча "Випадок з життя збирача заліза" (An Episode in the Life of an Iron Picker), в якій йдеться про непросте життя циганської пари Сєнаде та Назіфа, які живуть на околиці Боснії.

Назіф Мужич також отримав "Срібного ведмедя" за кращу чоловічу роль. Жіноча нагорода за акторську майстерність дісталася Пауліні Гарсії, яка зіграла головну роль у фільмі "Глорія" (Gloria) чилійця Себастьяна Леліо (Sebastian Lelio). Гарсіа втілила на екрані 58-річну жінку, яка давно розлучена, діти її виросли і тепер вона намагається жити своїм життям - працює, ходить на вечірки і зустрічається з чоловіками.

Спеціальної згадки журі також були удостоєні стрічка про чорношкіру матір-одиначку "Лейла Фурі" (Layla Fourie) Пії Маре (Pia Marais) і картина Гаса Ван Сента "Земля обітована" (Promised Land).

"Срібним ведмедем" за видатний внесок у мистецтво був відзначений казахський оператор Азіз Жамбакаєв за роботу над фільмом "Уроки гармонії". А приз за кращий сценарій відправився до знаменитого іранського режисера, який перебуває під домашнім арештом і має від іранського уряду заборону на професійну діяльність, Джафарові Панахі, за роботу над фільмом "Зачинена завіса" (Closed curtain).

Зараз ви читаєте новину «Головні нагороди Берлінале отримали фільми про деспотичну матір та циганів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі