четвер, 14 лютого 2013 14:37

"Це рік, коли в суспільстві була здорова якісна шизофренія" - у Києві відкрили Fine Art Ukraine
33

Учора в Мистецькому Арсеналі відкрили виставку-ярмарок Fine Art Ukraine. Крім експозицій сучасного мистецтва від провідних українських галерей, організатори підготували 8 спецпроектів.

Власне з них і починається Fine Art Ukraine. У першому залі "Матч-пойнт 88: за мить до нового життя" - один із головних проектів виставки.

"Матч-пойнт 88. Чому так назвали? Ви дивилися фільм Вуді Аллена "Матч Пойнт"? Це був стан перехідного періода і не ясно, куди що піде, і в який бік, - каже Олександр Соловйов, заступник гендиректора Мистецького Арсеналу та головний куратор виставки. - І тут представлено такий собі зріз 25-ти років".

Серед авторів - Тетяна Яблонська, Віктор Рижих, Галина Неледва, Тіберій Сільваші, Олександр Ройтбурд, Дмитро Фіщенко та інші.

"Я б порівняв 1988 рік у світі мистецтва з 14 століття в Італії, - каже художник Віктор Рижих. - Тобто, збереглися античні традиції, вони отримали нове тлумачення. Але це період, який ще не перейшов у бароко, у рококо. У 1989 році ми з Тиберієм приймали участь в останній всесоюзній виставці. Коли привезли українські роботи - у них був шок".

"Це рік, коли в суспільстві була здорова якісна шизофренія. У одному журналі могло бути все що завгодно. На нас просто вилилася вся культура. З 1988 по 1989 я виписав 15 товстих журналів і всіх їх прочитав, не рахуючи "Огонька". Нічого більш насиченого інтелектуально не було в мене ні до того, ні після, - згадує художник Олександр Ройтбурд.

З правого боку в експозиції "Матч-пойнт 88" висять політичні плакати: оселедець в газеті, заєць пухнастий. А на одній з картин ножом і виделкою розрізають залізні пута. Напис під нею - "Приятного аппетита, перестройка".

"Рідкісний жанр, що зник в медійну епоху з арсеналу художника – це політичний плакат. Він колись порушував гострі теми. От кип'ятильник – це передчуття, що от-от щось станеться в СРСР".

"Сьогодні, порівняно з контемпорарі-артом, з усіма акціями та пошуками молодих художників, ці полотна виглядають спокійним мистецтвом. Але це був перший крок у звільненні мистецтва від ідеологічних форм", - каже Олександр Соловйов.

"А ось ця картина трохи наївна по формі. Вона стримана і монохромна. Образ України в обіймах людини в чорному" - Соловйов показує на картину, де українська дівчина у віночку танцює з чоловіком, що нагадує голівудського детектива або ФБР-щика.

Перпендикулярно до зон зі спецпроектами - розвішані документальні знімки з фотоархіву від Віктора Марущенка. Це своєрідне "підглядання" за життям митців - тут представлені роботи і 80-х років, і сьогоднішніх учнів фотографа.

"Дуже важливо пройти ці спеціальні проекти з екскурсоводом, бо можливо молодому поколінню, яке звикло до контемпорарі-арту, вони видаватимуться не такими емоційними, як може здатися на перший погляд", - каже керівник відділу культурно-освітницьких програм Олексій Ананов. Саме тому кожного дня волонтери проводитимуть екскурсії. У суботу та неділю о 14:00 вони безкоштовні.

Ще один спецпроект - "Бебеля, 19: Квартирні виставки". Полотна - одеське андеграундне мистецтво 88-го. Тут же поставили диван, на якому ледве всидиш через виступаючі пружини, телевізор і кілька непрацюючих торшерів. Усі роботи невеликого розміру - такі, щоб помістилися в хрущовці у вітальні.

Крім того на виставці буде широка освітня програма. Курс лекцій від Школи фотографій Віктора Марущенка, окрема програма для дітей та родин та круглий стіл, присвячений спецпроекту спогадів 88-го року.

Виставка триватиме до 24 лютого. Мистецький Арсенал працює з 11:00 до 20:00, без вихідних.

Вартість квитка: 40 грн - дорослий, 20 грн - пільговий, діти до 12 років - безкоштовно.

Зараз ви читаєте новину «"Це рік, коли в суспільстві була здорова якісна шизофренія" - у Києві відкрили Fine Art Ukraine». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі