четвер, 05 липня 2012 12:39

Голови церков виступили проти "мовного" розколу, створеного політиками

Голови церков виступили проти "мовного" розколу, створеного політиками
Всі лідери українських церков виступили проти розколу суспільства. Фото: risu.org.ua

Новий закон про мови є шляхом у прірву, і надавати цьому документу легітимної сили не можна. Про це заявили голови українських церков і релігійних організацій у відкритому листі до президента Віктора Януковича, повідомляє Інститут релігійної свободи.

"Ми відчуваємо обов'язок сказати: те, що зараз відбувається – це шлях у прірву, шлях до громадянського конфлікту і розвалу держави", цитує документ ТСН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Українського дому підтягуються мітингувальники

"Глибоко помиляються ті, хто вважає цю подію перемогою. Це – Піррова перемога. Це – "перемога" над громадянським порозумінням і засадничими принципами парламентаризму, який за визначенням покликаний відображати суспільний компроміс", – наголошують голови церков і релігійних організацій.

Керівники конфесій закликають президента "не підписувати вибухонебезпечний мовний законопроект №9073, накласти на нього вето і повернути до Верховної Ради для справжнього повноцінного розгляду та вироблення збалансованого рішення".

На думку релігійних провідників, збалансована мовна політика в Україні повинна одночасно захищати державний статус української мови та сприяти розвитку і функціонуванню мов національних меншин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Українським домом продовжують спокійно мітингувати - "Беркут" не заважає

Відкритий лист до президента України підписали: предстоятель Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет, верховний архієпископ Української греко-католицької церкви Святослав, керуючий справами римсько-католицької церкви в Україні єпископ Маркіян Трофим'як, президент Всеукраїнського союзу об'єднань євангельських християн-баптистів В'ячеслав Нестерук, старший єпископ Всеукраїнського союзу церков християн віри євангельської – п'ятидесятників Михайло Паночко, голова Духовного управління мусульман України Шейх Ахмед Тамім та інші відомі релігійні діячі.

Крім того, Українська православна церква (в єдності з Московським патріархатом) поширила офіційний коментар голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків архієпископа Митрофана з цієї проблематики. У ньому наголошується, що церква занепокоєна суспільною напругою, що виникла внаслідок ухвалення законопроекту №0973.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Донецьку вимагають позбавити українського громадянства Колесніченка й Ківалова

"Українська православна церква залишає на розсуд суспільства питання статусу російської мови в Україні. Разом з тим, наша церква виступає категорично проти того, щоб дискусії навколо мовного питання розділяли українське суспільство та загрожували цілісності Української держави", – зазначено у коментарі.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила у другому читанні "мовний" законопроект. За законопроект проголосували 248 депутатів. Законопроект було поставлено без обговорення і внесення до порядку денного.

Зараз ви читаєте новину «Голови церков виступили проти "мовного" розколу, створеного політиками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути