понеділок, 04 червня 2012 17:48

До 2020 року у Києві буде 10 церков на багатоповерхівках

Понад два роки у Києві будують церкву на 15-му поверсі будинку № 4 на просп. Героїв Сталінграда. 15-поверховий будинок виріс на 10 м. Тепер його дах прикрашає церква і золотий купол. Стіни оздоблені фресками.

"Ми спочатку думали, що сусід мансарду будує, а коли почали золотити купола, зрозуміли, що будемо мати свою церкву", - розповіла киянка Катерина біля під'їзду.

За чутками, на 15-му поверсі квартиру № 50 викупив священик. Будувати церкву почав ще влітку 2010 року, але тоді всім говорив, що збудує лише мансарду.

"Пройшовся по всіх жителях нашого дому, зібрав підписи у 51 відсотка мешканців. Під більшістю заяв діти підписувалися. Моїй сестрі Оксані 15 років. Відчинила двері, навіть не дослухала до кінця, що від неї хочуть, і втулила свій підпис. А в нас у квартирі аж 5 людей прописані. Вийшло, що всі п'ятеро згідні з добудовою", - розповіла жінка.

Вона нарікає, що чоловік обіцяв на всіх поверхах ремонти поробити, а відремонтував тільки коридор на першому поверсі.

"Мамі моїй дуже та церква на даху не подобається. Тепер через наш під'їзд будуть жебраки бігати, а у неділю дзвони вранці будуть бити. І то не факт, що самих мешканців будинку хтось у ту церкву пустить. Вхід до неї буде через квартиру власника", - зауважила Катерина.

Двері у під'їзд після дзвінка відчиняє консьєрж Маріана. На першому поверсі, де торік власник квартири № 50 робив ремонт, на підлозі лежить плитка, зроблена підвісна стеля, стіни покриті сірим гранітом. Запитую у консьєржа про священика з 50-ї квратири.

"Який батюшка? Він — бізнесмен, дуже впливова людина, - невдоволено кричить консьєрж і до ліфта не пропускає. - Священика у нашому домі нема. І церкви теж поки що нема. Ніхто там ще службу не править. Власник квартири на 15-му поверсі побудував собі капличку. Ну що ви приципилися? Там живе набожна людина, хоче бути ближче до Бога".

До входу у під'їзд під'їжджає вантажівка. Мешканці 6-го поверху виносять з під'їзду меблі.

"Там не просто капличка, - киянин Андрій відходить на 20 метрів від входу до під'їзду. Задирає голову, розглядає добудову. – Над 15-поверховим будинком звели ще 3-поверхову споруду. У мене батько архітектор. Приїжджав до нас на Різдво. Побачив оцю хату зверху і був шокований. Через 3-4 роки вона дасть про себе знати. Можуть піти тріщини по стінах, просяде фундамент, бо він не розрахований на таке навантаження".

За 200 м від висотки - церква Різдва Христового. Священики про будівництво храму на даху нічого не знають.

"Якщо храм буде освячено кимось із владик і там будуть проходити служби, в цьому немає нічого поганого. Зведення церкви на даху будинку не суперечить церковним традиціям, - кажуть у прес-службі УПЦ МП. - У Європі останні 5 років стало популярним зведення будинкових храмів. В Україні до 2020 року таких церков побільшає. У самому Києві буде з десяток. Це роблять задля економії площі. Знайти землю у великих містах навіть під будівництво храму зараз дуже непросто. Щоб це був повноцінний храм, він повинен будуватися з благословення церкви. Потім його треба освятити. Вхід до нього повинен бути відчиненим для всіх".

В Оболонському ЖЕКу про будівництво церкви на даху багатоповерхівки нічого не знають. Від коментарів відмовляються. У КМДА добудову називають незаконною. 2010 року команда Черновецького видала жителю квартири № 50 дозвіл на розширення даху.

Зараз ви читаєте новину «До 2020 року у Києві буде 10 церков на багатоповерхівках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути