субота, 03 грудня 2016 09:00

Глядачі на прем'єрі стояли попід стінами

Глядачі на прем'єрі стояли попід стінами

"Такі фільми зараз потрібні — як патрони на фронті, — каже офіцер генерального штабу ЗСУ, підполковник Микола Поровський. — Я працював зі спецназівцями, і завжди відчував величезний вакуум української військової традиції. Хлопці ще не знають своєї історії. Багато хто дотепер має в голові штампи "діди воювали".

3 грудня 2015 року у столичному Будинку кіно показали документально-ігровий фільм "Легіон. Хроніка Української Галицької Армії 1918-1919". За 10 хв. до початку сеансу зал був переповнений. Багато глядачів стояли попід стінами у верхньому одязі. Режисер фільму - львів'янин Тарас Химич.

Добровольчий легіон "Січові стрільці" утворився з колишніх солдат австро-угорської армії. По закінченню Першої світової і з розпадом імперії за Галичину почалося збройне протистояння між українцями і поляками. В центрі сюжету - боротьба "Січових стрільців" за Львів у 1918-1919. Фільм створений на основі спогадів очевидців з усіх боків конфлікту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці й канадці знімуть фільм про французького композитора

"Часом один фільм може зробити більше за десятки книжок, — каже директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович. - Ті легіонери — перші українські військові добровольці в ХХ столітті. Першими захищали українську державність, ще не маючи її. Сьогодні зароджується справжнє українське військо. Війну з Росією не виграє пострадянська армія. Це зможе зробити тільки українська, яка опирається на власні військові традиції. Важливо на досвіді цього фільму пов'язати визвольну боротьбу українського народу 1918 року, визвольну боротьбу УПА і сучасну".

У стрічці "Легіон. Хроніка Української Галицької Армії 1918-1919" знімалися учасники АТО. Всі батальні сцени ставив "айдарівець" Володимир Правосудов.

Зараз ви читаєте новину «Глядачі на прем'єрі стояли попід стінами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі