субота, 13 лютого 2016 23:22

Глава УГКЦ закликав не драматизувати декларацію Ватикану й Москви

Глава УГКЦ закликав не драматизувати декларацію Ватикану й Москви
Фото: catholicnewsagency.com

Глава Української греко-католицької церкви блаженніший Святослав закликав віруючих не драматизувати декларацію Папи Римського Франциска і предстоятеля Російської православної церкви Кирила, хоча вона і викликає багато запитань.

Про це він сказав в інтерв'ю прес-службі УГКЦ.

"З нашого багаторічного досвіду можна сказати: коли Ватикан і Москва організовують зустрічі чи підписують якісь спільні тексти, то нам годі очікувати від цього чогось доброго. Проте я заохочую наших вірних не драматизувати цієї декларації та не перебільшувати її значення для церковного життя. Ми пережили не одну подібну заяву, переживемо й цю", - сказав блаженніший Святослав.

"Безперечно, цей текст викликав глибоке розчарування серед багатьох вірних нашої Церкви тай просто небайдужих громадян України. Сьогодні багато хто звертався до мене з цього приводу і говорив, що почувається зрадженим Ватиканом, розчарованим половинчастістю правди в цьому документі і навіть непрямою підтримкою з боку Апостольської Столиці агресії Росії проти України. Я, безперечно, розумію ці почуття", - додав він.

Глава УГКЦ прокоментував окремі пункти заяви, що стосуються України та греко-католицької церкви зокрема.

"Взагалі хочу сказати, що пункт 26 цієї Декларації є найбільш контроверсійний. Створюється таке враження, що Московська патріархія або вперто не признається, що є стороною конфлікту, тобто відкрито підтримує агресію Росії проти України, як до речі і освячує військові дії Росії в Сирії як "священну війну", або звертається передусім до свого сумління, закликає себе саму до розсудливості, суспільної солідарності та до діяльного будування миру", – наголосив він.

Нагадаємо, 12 лютого глава Римсько-католицької церкви Франциск і патріарх Московський Кирил підписали спільну декларацію з 30 пунктів.

Зараз ви читаєте новину «Глава УГКЦ закликав не драматизувати декларацію Ватикану й Москви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути