Ексклюзиви
пʼятниця, 15 січня 2016 14:33

Фільм про Маріуполь покажуть на цьогорічному Берлінале

Фільм про Маріуполь покажуть на цьогорічному Берлінале

Документальний фільм "Маріуполіс" режисера Мантаса Кведаравічюса візьме участь у Берлінському міжнародному кінофестивалі, який відбудеться із 11 по 21 лютого 2016 року

Фільм було відзнято протягом весни-осені 2015 року у місті Маріуполь, селищах Широкіне та Сартана. Це універсальний фільм про людей і обставини, про цінність кожної миті; про людей, які живуть і не втрачають надії і звикли до гуркоту граду в декількох десятках кілометрів. Це фільм не про боротьбу, а про життя, яке протікає своїм ходом, незважаючи на зміну кольорів прапору або присутність військових. Цей фільм не про війну, а про мир під час війни. І показати цей мир дуже важливо і для нинішніх і для майбутніх поколінь.

"Мантас Кведаравічюс залишив сильне враження із дебютним фільмом "Барзах", кінематографічним нарисом про конфлікт Росії в Чечні у Панорамі 2011 року. Тепер він повернувся з фільмом "Маріуполіс": повсякденне життя, визначається бомбами, що загрожують Маріуполю, місту в Україні, розташованому на схід від Криму і колись заселеному греками. Це візуально потужна данина місту в умовах кризи, присвячена його поетам та швецям", - коментують у прес-офісі Берлінського міжнародного кінофестивалю.

Наразі фільми про Україну набувають широкого резонансу у світі. Та головне, що вони стають важливими та визнаними не лише через актуальність теми, а й через художню якість.

Фільм "Маріуполіс" - це ко-продукція України, Литви, Німеччини та Франції. Продюсерами виступили Анна Паленчук (435 ФІЛМС); Уляна Кім (Studio Uljana Kim), яка була представником Литви у Раді Європи Єврімажу, а також є продюсером фільмів-лауреатів Каннського, Венеціанського, Роттердамського міжнародних кінофестивалів; Надія Турінцев (Rouge International), фільми якої теж були показані в рамках "Санденсу" Міжнародних кінофестивалів у Торонто, Каннах, Локарно, Сан-Себастьяні; та Танассіс Каратанос – продюсер та виконавчий директор (TWENTY TWENTY VISION, PALLAS FILM) в досягненнях якого є номінація на Оскар за кращий фільм іноземною мовою, призи та участь у міжнародних кінофестивалях у Каннах, Трібеці, Карлових Варах та Берліні.

Із боку іноземних партнерів "Маріуполіс" було профінансовано державними інституціями та фондами, в Україні фільм було знято за власні кошти.

В Україні режисер Мантас Кведаравічюс працює над двома документальними фільмами "Маріуполіс" та "Стасіс" - довгостроковий кінопроект на тему тіла, радості, і відчуження в трьох містах (Одеса , Стамбул, Афіни).

Навесні 2015 року Мантас Кведаравічюс їхав до Одеси працювати над проектом документального фільму "Стасіс" і вирішив зняти грецьке поселення на сході України, біля Маріуполя. Він потрапив у Маріуполь і зрозумів, що це найкінематографічніше місто, у якому потрібно обов'язково знімати кіно.

Зараз ви читаєте новину «Фільм про Маріуполь покажуть на цьогорічному Берлінале». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі