четвер, 16 лютого 2012 11:25

Фільм про космічну навалу нацистів викликав фурор на Берлінале
8

Фото: Фото: КиноПоиск.Ru

Найбільш обговорюваним фільмом на Берлінському кінофестивалі 2012 року стала фінська малобюджетна пародійна науково-фантастична комедія "Залізне небо" про космічну навалу нацистів.

Хоча фільм і не бере участі в основному конкурсі Берлінале, розповідь про нацистів, які після закінчення Другої світової війни втекли на Місяць і там почали планувати нове нашестя на Землю, отримала більше уваги, ніж навіть фільми іменитих режисерів.

У фестивальних кулуарах подейкують, що Анжеліна Джолі, режисерський дебют якої "В краю крові і меду" представлений на Берлінале цього року, була в числі зірок, які відвідали перегляд "Залізного неба" в рамках альтернативної програми "Панорама".

Автори стрічки використали відому теорію про те, що під час Другої світової війни нацисти нібито успішно розвивали програму створення літаючих тарілок. І ось в 2018 році нацистський солдат на Місяці випадково стикається з американським астронавтом. Абсурдність того, що відбувається, доповнюється тим, що американський президент у стрічці дуже нагадує колишнього губернатора Аляски Сару Пейлін, а американський крейсер носить назву George W Bush.

Деякі іноземні репортери зробили висновок, що успіх цієї стрічки в Берліні свідчить про те, що жителі Німеччини, нарешті, навчилися сміятися над своїм нацистським минулим.

Проте режисер "Залізного неба" Тімо Вуоренсола налаштований по відношенню до фільму, який коштував близько 7 млн євро, досить критично і називає його "дурним жартом". Тепер автор стрічки має намір запустити серію коміксів за мотивами "Залізного неба", а також випускати сувенірну продукцію.

Думка преси, як завжди в таких неординарних випадках, виявилася діаметрально протилежною. Оглядач британської The Independent похвалив стрічку як "карколомне оповідання в найбільш приємному і буйному його прояві". The Guardian описує "Залізне небо" як "гігантський провал", який "і близько не відповідає по комічності і лютості своєму забійному задуму". А лондонський журнал Time Out називає фільм "сирою ексцентричною авантюрою, якій зовсім не вистачає ні розуму, ні чарівності, ні емоцій".

Зараз ви читаєте новину «Фільм про космічну навалу нацистів викликав фурор на Берлінале». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі