Ексклюзиви
вівторок, 15 лютого 2011 11:39

Фільм про Ходорковського на Берлінале зібрав повні зали

Фільм про Ходорковського на Берлінале зібрав повні зали

Покази документального фільму про Михайла Ходорковського Кирила Туші зібрала на Берлінському кінофестивалі повні зали. Після закінчення сеансу картина була удостоєна оплесків.

Стрічка Туші "Ходорковський" розповідає про перетворення вихідця з сім'ї інженерів у одного з найбільших бізнесменів сучасної Росії і наступне тюремне ув'язнення олігарха. При роботі над стрічкою використовувалися унікальні матеріали з домашнього архіву батьків Ходорковського. У цілому робота над картиною велася понад п'ять років і фінансувалася з різного роду грантів. Зйомки фільму проходили в Росії, Великій Ббританії, Німеччині, Ізраїлі та США.

За словами Туші, спочатку він хотів зробити художній фільм, проте російська реальність, з якою він зіткнувся, справила на нього настільки сильне враження, що він вирішив зняти документальну стрічку. Автор підкреслює, що під час роботи над фільмом йому так і не вдалося взяти інтерв'ю у кого-небудь з високопоставлених російських чиновників - всі відмовлялися говорити про Ходорковського.

Приблизно за тиждень до прем'єри фільму на Берлінському кінофестивалі офіс Кирила Туші був зламаний. Тоді повідомлялося, що копія фільму вціліла, однак додаткові матеріали з комп'ютерів зникли. Разом з тим цей інцидент не перешкодив прем'єрі картини.

Михайло Ходорковський, на той момент глава "ЮКОСа", був арештований 25 жовтня 2003 року за обвинуваченням у шахрайстві і несплаті податків. 31 травня 2005, в рамках спільної з Платоном Лебедєвим справи, він був засуджений до 9 років тюремного ув'язнення. У липні 2008 року прокуратура пред'явила Лебедєву і Ходорковському нові звинувачення, в результаті чого обидва фігуранти були засуджені в грудні 2010 року вже до 13,5 років тюремного ув'язнення.

РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Фільм про Ходорковського на Берлінале зібрав повні зали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі