середа, 29 серпня 2012 17:29

"Якщо художник молодий, то мусить бути атеїстом?" - художниця
8

Фото: Фото: Наталыя Чубенко

28 серпня у PinchukArtCentre відкрили виставку 37-річної польської художниці Моніки Завадскі "Людина на двох гойдалках". Вона триватиме тиждень.

"Пані Моніка — молода художниця. Тільки три роки займається сучасним мистецтвом, - каже англійською і запрошує до тісної зали арт-менеджер центру і куратор виставки Бйорн Гельдхоф. - Маємо три роботи. Найвідоміша - "Скакалка".

Показує на проекцію фотографії на білій стіні — чоловік у шортах скаче через скакалку. Чітке зображення перетворюється на розмитий силует. Серед інших робіт Завадскі — настінний малюнок чорною фарбою жінки зі стільцем на голові. Посеред зали гойдалка з двох частин. Її зробили з пінопласту, пофарбували у чорне. На місці сидінь - вирізані з пінопласту голова, рука або нога.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мер Дніпропетровська за бюджетні мільйони встановив рекорд для українського мистецтва

"Зображення роботи "Скакалка" змінює контури, - пояснює художниця. - Людина думає, що знає, чого хоче, а насправді не знає. Це інтелектуальна гра. Гадаємо, що упізнаємо об'єкт. Але достатньо трохи змінити його форму і він перестає бути пізнаваним. Це проект про ідентичність. Графіка спрощується, аж поки не стане абстрактною і втрачає свою ідентичність. Раніше займалася графікою і графічним дизайном. Потім мені стало нудно і я вирішила спробувати себе у сучасному мистецтві. Коли працювала з графікою, здавалося, що художник приділяє дуже велику увагу лінії, формі. Вирішила цього позбутися і використовувати просту ідеограму форми. У мене є цілий ряд людських, тваринних силуетів. Їх використовую у кожному проекті".

Моніка Завадські живе у Варшаві. Крім скульптури та відео займається постерами на теми соціального виключення, сексуальності та тілесності.

Є мода, якщо художник молодий, то мусить бути атеїстом. Я католичка, це не заважає бути сучасною художницею, - відповіла на запитання, чи комфортно у їй працювати релігійній Польщі.

Виставку організували в рамках польсько-української програми мистецького обміну "Трансфер". Завдяки ній у варшавському центрі сучасного мистецтва "Замок Уяздовські" відбулася виставка українських художників Жанни Кадирової, Микити Кадана, Миколи Рідного.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо художник молодий, то мусить бути атеїстом?" - художниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі