понеділок, 20 серпня 2012 14:46

У Києві покажуть законсервовані тіла людей

 

7 вересня в Києві відкриється сенсаційна виставка "The Human Body: Побачити, щоб зрозуміти".

Эксклюзивный освітній проект, присвячений різним аспектам анатомії людини, був створений в 2005 р. в США. За цей час 32 млн. чоловік по всьому світу відвідали експозицію.

Тепер же познайомитися ближче зі своїм тілом зможуть і українці. Виставка пройде на території НСК "Олімпійський" до 23 грудня. Вартість квитків поки не повідомляється, проте в Празі вхідний квиток на виставку в цьому році коштував від EUR7, 5.

Освітній проект The Human Body являє собою досить своєрідний підручник, або ж анатомічний атлас людського тіла. 150 експонатів даної експозиції - це законсервовані тіла людей, які заповідали "себе" науці - тіла без шкіри, з оголеними м'язами і внутрішніми органами. Експонати показують, як влаштовані системи кровообігу, травлення, скелет, дихальні шляхи і репродуктивні органи, і демонструють неймовірну складність і гармонію внутрішнього фізичного пристрою людини.

Для більшої наочності деякі тіла зафіксовані в момент руху. Так, наприклад, футболіст без шкіри, застиглий з шкіряним м'ячем на кінчиках пальців, в такій позі, яка дає уявлення про динамічний стані всіх м'язів в цей момент. Або ж мислитель, чия голова переповнена образами настільки, що буквально лопається, і глядач бачить будову мозку і його розташування в черепі. Побачать відвідувачі і "Червону людину", яка складається лише з кілометрів кровоносних артерій і вен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві роботи Пінзеля можуть не потрапити на виставку до Лувру

Ідейний натхненник і один з творців експонатів виставки The Human Body Арнольд Геллер зазначає, що відвідування виставки назавжди змінить ставлення відвідувачів до свого тіла.

"Протягом століть лікарі досліджували людське тіло під час операцій та розтинів. Тепер ці знання стали доступними для всіх, - каже пан Геллер. - Наша виставка є найдосконалішим у світі підручником анатомії людини. Знайомство з ним назавжди змінить ваш погляд на людське тіло".

Можливо, посприяють більш відповідальному і дбайливому відношенню до власного тіла ті експонати The Human Body, які демонструють глядачам наслідки шкідливими є звички - переїдання, куріння, надмірне вживання алкоголю, гіподинамія (малорухливість) і т.д. Судячи з відгуків відвідувачів виставки в інших країнах, на відміну від картинок в підручниках і на пачках з цигарками, настільки наочний яскравий приклад виявився більш ефективним, і змушував змінити спосіб життя або, принаймні, задуматися над цим тих людей, хто раніше до подібних "страшилок" залишався байдужим. Також багато батьків, які привели на виставку своїх дітей, зазначають, що школярам було цікаво подивитися експозицію, і експонати їх анітрохи не злякали. У ряді інших країн під час роботи The Human Body в залі знаходилися студенти-медики, які відповідали на запитання відвідувачів. Не виключено, що подібна практика буде запроваджена і в Києві.

Органи, представлені на виставці, збереглися в природному вигляді завдяки спеціальній обробці - полімерній консервації, так званій пластинації, під час якої рідина в тканинах людини замінюється силіконом. Цей революційний метод, що дозволяє ближче познайомитися з будовою людського організму, постійно вдосконалюється командою фахівців. Даний унікальний спосіб "архівації" був придуманий в 1977 р. в Гейдельберзькому університеті скандально знаменитим Гюнтером фон Хагенсом на прізвисько "Доктор Смерть".

Зараз ви читаєте новину «У Києві покажуть законсервовані тіла людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі