субота, 19 травня 2012 16:59

Емір Кустуріца не сноб і не пафосний - NO SMOKING ORCHESTRA виступить у Києві

Емір Кустуріца не сноб і не пафосний - NO SMOKING ORCHESTRA виступить у Києві
Концерт Еміра Кустуріци з NO SMOKING ORCHESTRA пройде 21 травня ФОТО: tv.akado.ru

21 травня, у понеділок у Києві виступить сербський режисер і музикант Емір Кустуріца з NO SMOKING ORCHESTRA. У горах неподалік сербсько-боснійського кордону Кустуріца заснував власне селище Кюстендорф. Влаштовує там концерти, майстер-класи для молодих режисерів.

"До Кюстендорфа нас запросив сам Емір. 2009-го ми виступали там на кінофестивалі, - розповів український музикант Олександр Ярмола. - Усі будинки в Кюстендорфі побудовані з дерева. Вулиці мають прізвища відомих режисерів, як от Фелліні чи Тарковського. У містечку не використовують жодного брендового продукту, наприклад кока-колу. Кросівки Adidas тут теж не схвалюють. Скрізь можна спробувати сербську кухню й саморобну ракію. Мені сподобалися чевапчичи (смажені ковбаски з цибулею і приправами. – ред.) з червоним вином. Крім туристів, у селі живе сім'я режисера".

Усі адміністративні справи веде син режисера Стрибор, бо Емір часто в роз'їздах.

"Після виступу в Кюстендорфі ми мали вечірку до ранку. Спали 20 хвилин і мусили їхати в аеропорт. Виглядали, як зомбі, бо погуляли круто. Серби вміють розважатися – багато п'ють і співають народних пісень. У цьому вони подібні до грузинів. У нас менше сонця, тому й гуляння не такі оптимістичні. Кустуріца доступний і відкритий у спілкуванні. Хоча завжди має обмаль часу. Він не сноб і не пафосний. Зазвичай після фестивалю сидить у барі. То Джим Джармуш біля нього, то представники європейських фондів. Ми теж перекинулися кількома словами. Запитали, хто з українських режисерів вплинув на його творчість. Відповів, що Довженко."

"А Параджанов?" – "Параджанов настільки унікальний, що наслідувати його важко", – сказав Емір.

Участь у No Smoking Orchestra для нього скоріше розвага й передишка, а не робота. Філософія цього гурту – балаган і відпочинок дорослих чоловіків", - додав Ярмола.

Прочитати детальніше про поїздки інших українських митців до селища Кустуріци можна у журналі "Країна" № 19 (122) за 17 травня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «Емір Кустуріца не сноб і не пафосний - NO SMOKING ORCHESTRA виступить у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі