Ексклюзиви
понеділок, 26 березня 2018 10:45

Екранізували першу рок-оперу

26 березня 1975 року в Лондоні відбулась прем'єра фільму "Toммі". Режисер Кен Рассел екранізував першу рок-оперу. Альбом Tommy випустив у 1969 році лондонський гурт The Who.

За сюжетом батько 5-річного Томмі повертається з війни. Застає дружину з коханцем. На очах хлопчика той вбиває батька. Через пережитий стрес дитина німіє, втрачає зір і слух.
Замикається у вигаданому світі своєї підсвідомості. Ніхто не може вилікувати хлопчика. Мати залишає його на опікунів, які знущаються з нього. Томмі знаходить автомат для гри в пінбол. Стає в ній чемпіоном світу. Раптом одужує. Для свої прихильників стає пророком. Його учні одягають окуляри та затикають вуха, намагаючись повторити шлях героя.

Рок-опера сповнена метафорами та філософськими роздумами про родину. Критикує поп-культуру, сучасне байдуже суспільство. В текстах присутні алюзії на Біблію та індуїстські вчення.

  Роджер Долтрі у ролі Томмі
Роджер Долтрі у ролі Томмі

Екранізація мала зірковий акторський склад. Головну роль виконував Роджер Долтрі — вокаліст The Who. Інші учасники гурту грали ролі другого плану та самих себе. Також у фільмі засвітилися американські співачки Енн-Маргрет та Тіна Тернер, британські музиканти Елтон Джон та Ерік Клептон, а також голлівудські актори Олівер Рід та Джек Ніколсон. Усі актори переспівали партії своїх персонажів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенсіонери перевдягаються в 14-річних героїнь серіалу Sailor Moon

При бюджеті в $5 млн. фільм зібрав $34 млн. лише в США. Номінувався на "Оскар" та "Золоту пальмову гілку" Каннського фестивалю. Отримав "Золотий глобус" та нагороду Rock Music Awards.

Піт Таушенд — гітарист гурту The Who та автор рок-опери Tommy, був учнем індійського гуру Меєра Баби. Містик вважав, що людина не може побачити й зрозуміти Бога, бо надто сильно захоплена земними відчуттями. Саме ця ідея і була покладена в основу концепції Tommy. Концептуальний альбом надихнув лондонського композитора Ендрю Ллойда Веббера на написання рок-опери "Ісус Христос суперзірка".

Зараз ви читаєте новину «Екранізували першу рок-оперу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі