пʼятниця, 29 червня 2012 11:44

Едріан Броуді зіграв вчителя у фільмі про самотність
5

Кадри з фільму
Фото: Фото: detachment-film.com

В Україні 28 червня відбулася прем'єра фільму "Вчитель на заміну".

У новому фільмі режисера "Американської історії Х" Тоні Кея Едріан Броуді грає викладача, якого запрошують до школи на короткий термін, поки не знайдуть постійного. Найчастіше йому доводиться працювати із "важкими" підлітками, які порушують дисципліну, поводяться вульгарно, не реагують на зауваження учителів.

У стрічці зображається криза первинних суспільних інститутів, сім'ї та школи. Вона породжує глобальні проблеми людей загалом. В американському прокаті фільм вийшов під назвою "Відчуженість".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Педро Альмодовар зніме комедію з Пенелопою Крус

На думку резидента No Name Club на FILM UA Андрія Алфьорова, у фільмі багато метафор духовного спустошення та самотності сучасної людини. "Численні образи пустих коридорів, старої людини, яка закінчує свій вік у лікарні, молодої, що живе у майже порожній квартирі. Сучасна споживацька культура знищує людське уявлення. Зникла потреба у сім'ях, навколо всі самотні," - каже кінокритик.

"Вчитель на заміну" - екзистенціальне кіно. Кожен герой самотній, залишається на одинці зі своєю власною драмою. Неповнолітня проститутка, директор школи, яка боїться звільнення, учениця із надмірною вагою, викладач, якого не помічають ні на роботі, ні вдома.

Фільм розпочинається цитатою Альбера Камю: "І ніколи ще до цього я не відчував такого глибокого почуття відчуженості від себе самого і в той же час своєї присутності у світі".

Стрічка "Вчитель на заміну" є своєрідним рімейком фільму Річарда Брукса "Шкільних джунглів", який вийшов у США 1955 року. цей фільм викликав цілий ряд реформ американської освітньої системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Бергманівському тижні у Швеції вшанують Ерланда Йосефсона

"У 1955-ому була післявоєнна невпевненість. Нині епоха кіберпанку, яка породжує самотність," - зазначає Андрій Алфьоров.

Режисер Тоні Кей використовує у художньому фільмі техніку інших жанрів: анімаційні перебивки та інтерв'ю, більше притаманне документалістиці.

Крім Броуді, у фільмі можна побачити відомих американських актрис Крістіну Хендрікс, Люсі Лу та Маршу Гей Харден. Стрічка зібрала ряд нагород на фестивалях Довілля, Вудстока, Валенсії, Токіо та Сан-Паулу.

Зараз ви читаєте новину «Едріан Броуді зіграв вчителя у фільмі про самотність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі