вівторок, 07 лютого 2012 18:11

Дві 160-річні гармати не довезли в музей: вони потрапили у володіння сім'ї Януковича
7

Фото: Фото: lb.ua

Дві старовинні російські гармати часів Кримської війни 1854-1856 років, вкрадені з причалу в Артилерійській бухті Севастополя ще в листопаді 2010 року, виявилися на території бази відпочинку "Мис Айя".

Вона була приватизована фірмами та фізичними особами, які в той же самий час займалися відчуженням "Межигір'я" для майбутнього президента Віктора Януковича. Як повідомляє інтернет-видання "Лівий берег" в авторській статті Тетяни Чорновіл, гармати, що були колись пам'яткою міста-героя, просто валяються на території приватної бази відпочинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович розплачується за концентрацію влади в одних руках - Фесенко

Гармати підняли з дна моря в Артилерійській бухті: першу - наприкінці 90-х, другу - в 2003 році при розчищенні фарватеру бухти. Після реставрації знаряддя встановили на причалі поруч з найдорожчим рестораном Севастополя "Рибацький стан". Однак 25 листопада 2010 гармати зникли.

Цій події передувала спроба керівництва Севастопольського морського торгового порту, який встановив ці гармати, змусити ресторан звільнити причал від експонатів: нібито вони заважають судам швартуватися і руйнують причал через велику питому вагу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович розповів депутатам про комплекс неповноцінності і пішов

Ресторатори звернулися в приватний музей на Північній стороні Севастополя з проханням забрати гармати, на що музейники з радістю відгукнулися. Але місцева СБУ не дозволила вивезти знаряддя. Після цього порт звернувся до Музею героїчної оборони та визволення Севастополя, куди вони нібито й були передані. Однак керівництво музею тоді заявило, що гармати зникли до прибуття науковців.

Проведене після цього Службою безпеки України розслідування не змогло встановити викрадачів. Пізніше місцеве СБУ взагалі розповідало, що не проводило слідчих дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Королевська пригрозила Януковичу імпічментом

"Проте зараз у журналіста для директора музею дві новини. Одна хороша, друга погана. Хороша: Lb.ua вдалося знайти знаряддя. Погана: навряд чи в музейників вистачить духу відняти експонати, - стверджує видання. - Адже старовинні артефакти зараз валяються під сосною на території приватної бази відпочинку "Мис Айя" недалеко від Севастополя. Ця база була приватизована в 2007 році, тоді ж, коли відчужувалася держрезиденція "Межигір'я". Та сама, на якій зараз проживає Президент України Віктор Янукович. І що найголовніше, приватизації цих двох об'єктів - резиденції "Межигір'я" та Бази "Мис Айя" - проводили одні й ті ж фізичні та юридичні особи".

Згідно з даними видання "Аргумент", база автодорожників "Мис Айя" була приватизована через Фонд держмайна в 2007 році, коли Янукович був прем'єр-міністром. Контроль над територією отримало ТОВ "Арктур-Крим". Ця компанія мала двох засновників - Владислава Мотузку і ТОВ "Укркиївресурс".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На обігрів дачі Януковича виділили 700 тисяч

Остання фірма була зареєстрована на Михайла Добнева, відомого як співзасновник фірми "Веспром". На ній свого часу була зареєстрована яхта Олександра Януковича "Центуріон".

У статутному капіталі ТОВ "Український інвестиційний союз", який будує яхт-клуб і рекреаційний комплекс та реставрує історичні будівлі на набережній Балаклави, частка Колесника становить $ 5000, у Олександра Януковича - $ 500 000. Цей же Колесник є засновником охоронної фірми "Делліт", яка патрулює "Межигір'я" і ліси під Сухолуччям. На ту ж адресу, за якою зареєстровано "Укркиївресурс", зареєстрована і фірма "Дім лісника", яка приватизувала Сухолуччя, а також фірми, що приватизували "Межигір'я".

Зараз ви читаєте новину «Дві 160-річні гармати не довезли в музей: вони потрапили у володіння сім'ї Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути