четвер, 07 лютого 2013 11:46

"Дуже багато "чернухи" - у Києві показують фотографії переможців World Press Photo
16

Фото: Фото: Олександр Заклецький

Сьогодні на Богдана Хмельницького 7 (новий музей історії Києва) відкрилася виставка World Press Photo, яка презентує самі актуальні фотографії за 2011 рік.

Переможцем конкурсу став знімок жінки з пораненим сином на руках у госпіталі повстанців в Ємені. На думку журі, це фото має розповісти про весь арабський регіон та про Арабську весну. Власне кажучи ця фотографія визначає і всю тематику виставки: страждання, біль, насильство, людські катастрофи. Багато фотографій на виставці присвячено саме східній напівкулі планети та тим подіям що там відбувалися: Тахрір, Лівія, Ємен. Окремим пунктом стоїть Японія з наслідками землетрусу та цунамі. Одразу чотири номінанти отримали нагороди за репортаж з місць японської трагедії.

Багато насильства не тільки в номінаціях "Місцеві новини", "Загальні новини" та "Люди в новинах". Не оминуло журі цю тему і в категорії "Спорт" присудивші призи за фоторепортажі з напівзаконних кулачних боїв у Росії та Мексики (1 та 3 місце), а також другий приз за фотографію "Половина сутички", що розповідає про сутичку під час матчу по регбі.

Окремою темою є сексуальне насильство. Другу премію у номінації "Сучасні проблеми" отримав Ібрахім Норузі за серію знімків про страту через повішання сексуальних гвалтівників в Ірані. Перше місце в цій номінації заняла журналістка з National Geographic з репортажем про традиційний в багатьох регіонах світу шлюб у дитячому віці по рішенню родини. Кожен рік мільйони маленьких дівчат одружують за часто набагато старших їх чоловіків з міркувань економічної доцільності та в угоду традиціям. Результат – побутове гвалтування статево недозрілих дівчат, та висока смертність при родах.

Ще одне перше місце в галузі "Сучасні проблеми" одиночне фото присуджене фотографу з ПАР Бренту Стьортону за портрет наркозалежної повії Марії з Кривого Рогу.

"Відзначилася" Україна іще в двох номінаціях в категорії "Портрети" перше місце здобув канадський фотограф Дональд Вебер за серію фотографій з допитів в Дніпродзержинську, а другий приз у номінації "Портрет" одиночне фото отримав Гійом Ербо з Франції за вже відомий багатьом блогерам портрет Інни Шевченко з скандальної групи FEMEN, який називається "Нові амазонки".

Не обійшлося без насильства навіть у номінації "Природа", друге місце отримала серія знімків під назвою "Кінець акул", яка розповідає про розділку виловлених акул на плавці для супу. Перше місце за серію робіт отримав Брент Стертон за серію робіт "Війни носорогів", що розповідає про боротьбу африканських лісників із місцевими мисливцями за рогом носорога.

Дуже здивувало присудження першого місця у категорії "Мистецтва та розваги" фотографу з Нідерландів Робу Гонстра за серію "Співаки Сочі", де зображені співаки місцевих ресторанів під час так би мовити роботи. Вже чого-чого, а такого вистачає не тільки в Сочі, але й по всьому північно чорноморському узбережжю.

Більшість відвідувачів виставки сходяться в одній і тій самій думці: дуже багато "чернухи", хоча це від конкурсу абсолютно очікувано, дійсно цікавих незвичайних робіт досить мало, а слабкими нервами та дітям на цю виставку краще взагалі не ходити.

Зараз ви читаєте новину «"Дуже багато "чернухи" - у Києві показують фотографії переможців World Press Photo». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі