субота, 02 лютого 2013 18:15

Художник-експресіоніст кількома мазками відтворює спеку
10

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

У київській галереї "Мистецька збірка" триває виставка львівського художника-експресіоніста Михайла Демцю "Аркан".

Аркан – то чоловічий гуцульський танець, що символізував союз мужів, мисливців, воїнів. Його ритуальний зміст – посвячення хлопця у чоловіки.

"Інше значення слова аркан – петля, що затягується на шиї. Він є у кожної людини – невидимий зашморг зі страху, самотності чи відчаю, – вважає художник. – Українці мають зняти з шиї петлю зневіри і байдужості один до одного. Ми забуваємо, хто ми такі, кажемо "моя хата скраю", боїмося. У цьому криються всі негаразди нашої нації. Щоб стати вільним суспільством, ми маємо повернути ту єдність, що була в наших предків".

"Ці роботи дуже яскраві, енергетично позитивні. Кольором виражають почуття. Мазки динамічні, енергетичні. Пробуджують древні архаїчні сили та інстинкти, відчуття внутрішньої свободи", - зазначила адміністратор галереї "Мистецька збірка" Наталя Чепурко, 52 роки,

Деякі роботи написані плоскими мазками і чистотою барви створюють враження вітражів. На інших фарба застигла цілими рельєфними бурунами. Написана гарячим червоним вода у порту дає відчуття іспанської спеки.

"Мені дуже подобається робота "Весна" і "Коні", - ділиться враженнями Наталя Чепурко. - Вони трошки вибиваються із загальних по колористиці і по техніці написання. В них художник експериментує і мазок накладає то ширше, то вужче, і тоді гра барв і гра ширини цих мазків якусь мозаїчну форму складає. У "Конях" фарбу нашаровано, і створюється враження, що картина написана на камені".

Зараз ви читаєте новину «Художник-експресіоніст кількома мазками відтворює спеку ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі