Ексклюзиви
вівторок, 26 березня 2013 16:30

"Дружба замилює очі" - вручили театральну премію "Київська пектораль"
15

Фото: Фото: Олександр Заклецький

25-го березня на сцені театру ім. І. Франка назвали переможців театральної премії "Київська пектораль-2012"За нагороди у 14-ти номінаціях змагалося 87 прем'єр минулого року.

Першим називають переможця у номінації "За кращий акторський дебют". Вручати премію виходить народний артист Олександр Задніпровський. Помилково називає ім'я актора Молодого театру Антона Себастьяна. Задоволений чоловік з дипломом повертається на своє місце.

"Дозвольте виправити ситуацію. Це був номінант, а зараз Ви назвете переможця. Це інтрига, розумієте?" - рятує ситуацію ведучий Анатолій Гнатюк. У залі регочуть. Задніпровський розриває конверт. Ним виявляється інший артист - Антон Соловей з вистави "Найлегший спосіб кинути курити", яку поставили у Центрі Леся Курбаса.

"Незважаючи на те, що конверт у тебе маленький, перспективу маєш велику, - дивиться з низу вверх на молодого актора сам доволі високий Олександр Задніпровський. - Щоб тебе переслідував успіх, приходь до свого театру як вперше, і люби свою роботу як востаннє".

Кращою музичною виставою назвали балет "Перехрестя". Його в Національній опері поставив балетмейстер Раду Поклітару.

"Може зроблю комусь неприємно, але Міністерство культури і його тогочасний міністр Михайло Кулиняк винесли цей проект на своїх плечах, - каже зі сцени Поклітару. - Дякую людям, які повірили, що сучасний танець може існувати на великих сценах. Це балет на музику Мирослава Скорика. Усі вистави він "стояв за пультом" - диригував".

Дві премії за кращу виставу і кращу режисерську роботу отримала комедія Олексія Лісовця "Опискін. Хома!". Її показують у Театрі драми і комедії на Лівому березі. Виставу поставили за повістю Федора Достоєвського "Село Степанчиково і його мешканці". У ній нахабний Хома Опискін починає керувати інтелігентними мешканцями помістя, аж поки не переступає межу дозволеного - ображає кохану поміщика, гувернантку Настю. Переможців визначили експерти. Їх обрали з театрознавців, музикознавців, журналістів і студентів театрального вузу.

"Премія складає список експертів Києва. Потім театри самі обирають, хто у них буде журі. Тому важко говорити про об'єктивність оцінок, - каже студентка останнього курсу театрознавства і член журі Ольга Значкова. - Дружба замилює очі. Думаю, дружні стосунки з експертами впливають на те, що щороку найбільше перемог отримують одні і ті ж театри. Ми давали свої оцінки по кожній номінації. Як їх підраховують, нас не знайомили. Просто на засіданнях представляли перші п'ятірки. Чи мають місце якісь підтасовки, не знаю".

"Премія не роздає місць і не стверджує, що хтось кращий за когось. У нас в одній номінації опера, камерний театр і оперета. Як тут сказати, хто кращий? - каже Олександр Кужельний, голова правління Київського творчого відділення Спілки театральних діячів. - Йдеться про те, що найбільше привернуло до себе увагу. Цього року не було жодної вистави, яку називають "чорнухою". Минулі сезони це було дуже популярно. Натомість стали багато говорити про красу високих почуттів. У кількох виставах звучить тривожна нота, що успішність сьогодні асоціюється з існуванням заскордоном - одружитися там, жити, навчатися, перебути там складні часи".

Переможці отримали по вісім тисяч гривень та статуетку пекторалі. Під час нагородження театралам традиційно вручили ключі від трьох однокімнатних квартир.

Зараз ви читаєте новину «"Дружба замилює очі" - вручили театральну премію "Київська пектораль"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі