Ексклюзиви
субота, 27 серпня 2011 14:54

Донецькі шахтарі плакали на виставці своїх портретів
22

Фото: Фото: Тетяна Заровна

26 серпня в Донецьку відкрилася виставка всесвітньо відомого художника Цая Го-Цяна. На вечірку з нагоди відкриття були запрошені гості з України, Італії, Британії, Бразилії, Польщі, Німеччини та США.

Виставка представляє дві нові інсталяції китайського художника, включаючи серію порохових портретів донецьких шахтарів. Ці картини були створені на території арт-центру "Ізоляція" (в минулому - завод з виробництва ізоляційних матеріалів). Китайському художнику допомагали колеги з Донецька і волонтери. Ескізи були перенесені на рисові полотна величиною 2х3 метра. Потім за допомогою трафаретів майстер посипав їх різними видами пороху і підпалював.

Цех, в якому представлені шахтарські портрети, розділений на 2 половини: "вугільну" і "соляну". У першій поміщені портрети гірників Жовтневої вугільної шахти. Знайомлячись з ними, глядачі ступають по шматках антрациту. У "соляній" частині підлога встелена натуральною сіллю, тут представлені портрети працівників соляної шахти з міста Соледар.

Друга інсталяція називається "Колискові" та розташована в постраждалому від пожежі цеху. Під забуту колискову мелодію тут розгойдуються вагонетки, стилізовані під колиски. Їх дев'ять, і вони символізують: дитинство, любов, спорт, музику, ідеологію, тяжку шахтарську працю, Чорнобиль, релігію та історію. На кожній "колисці" транслюються радянська хроніка та кадри з кінофільмів. Іграшки з заводського дитсадка, музичні інструменти з робочого клубу, і інші свідки минулого погойдуються разом з вагонетками.

"Ніколи не думав, що виставка може так глибоко зачепити. Тут можна побачити все своє життя - минуле, сьогодення і майбутнє. Коли дійшов до вагонетки з хрестом, мене пройняло до сліз. Згадав товаришів - загиблих, і тих, які зараз працюють на межі життя і смерті", - сказав прохідник Володимир Чистяков, пороховий портрет якого можна побачити на виставці.

Виставка триватиме до 13 листопада, після чого експозиція відправиться в США, де живе її автор. Розмір гонорару Цая Го-Цяна і кошти, вкладені в проект, фонд "Ізоляція" не розголошує. Відомо, що серія робіт художника в 2007-му році була продана на аукціоні за $9,5 мільйона. У 2008 році Цай Го-Цян був режисером спецефектів на Олімпіаді в Пекіні.

Зараз ви читаєте новину «Донецькі шахтарі плакали на виставці своїх портретів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі