четвер, 18 серпня 2011 12:53

Світова знаменитість намалює донецьких шахтарів порохом
16

Фото: Фото: Тетяна Заровна

17 серпня художник зі світовим ім'ям Цай Го-цян спільно з донецькими колегами створив ескізи 18 портретів гірників, які щойно піднялися із забою.

Акція пройшла в адмінбудинку шахти "Жовтнева" в Донецьку. Днем раніше були написані 9 портретів робочих соляної шахти в місті Соледар (Донецької області).

За задумом Цая Го-Цяна, ескізи будуть перенесені на великий формат. Потім художник і його волонтери-помічники перетворить портрети в порохові полотна. Їх встановлять в рами, в яких під час комуністичних парадів у Китаї носили портрети вождів. Висвітлювати порохові картини будуть шахтні ліхтарі, перетворені художником в подоби зірок.

У цій роботі Цай Гоцян зобразить долю своїх героїв, колись прославлених шахтарів, у швидко змінюваному часі. Картини китайського художника можна буде побачити 27 серпня на території донецького заводу з виробництва ізоляційних матеріалів, що закрився. Там пройде перша персональна виставка Цая Го-Цяна в Україні. Будуть представлені дві нові інсталяції художника. 27 порохових портретів стануть частиною експозиції.

Ідея проекту, який називається "Цай Гоцян - 1040 метрів під землею", народилася з вражень, отриманих художником під час відвідування донецького рудника.

"У травні я спустився на глибину 1040 метрів, пройшов більше тисячі метрів по підземному тунелю. Виконав той самий шлях, який щодня долають шахтарі, і це був чудовий досвід, - розповів Цай Го-цян. - Вугілля є джерелом енергії, а в процесі створення порохових картин енергія вивільняється. Побачивши, як важкий шахтарську працю, я подумав, що необхідно берегти енергію, і всіх до цього закликаю ".

Проект релізі на кошти приватного арт-центру "Ізоляція". Його вартість організаторами не розголошується.

54-річний китайський художник Цай Го-цян живе і працює в Нью-Йорку. З 1984 року він малює за допомогою пороху. У 1993 році створив одну з наймасштабніших робіт - за допомогою вогню і світла візуально подовжив Велику китайську стіну на 10 кілометрів. Писав гігантські небесні картини за допомогою літаків, спалював начинений порохом дирижабль, підвішував під стелю перевернуті автомобілі. Інсталяції художника виставлялися в десятках музеїв світу. У 2008 році Цай Го-цян був режисером спецефектів на церемоніях відкриття і закриття Олімпіади в Пекіні.

Зараз ви читаєте новину «Світова знаменитість намалює донецьких шахтарів порохом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі