Ексклюзиви
пʼятниця, 23 березня 2012 09:35

До Чорного моря може потрапити ціаністий калій

До Чорного моря може потрапити ціаністий калій
Фабрика розташована між Кутаїсі та Зестофані. Фото iris-ibericus.livejournal.com

Найсильніша неорганічна отрута – ціанистий калій – може потрапити до Чорного моря. Небезпека виникла після руйнування грузинської хімічної фабрики, заявив лідер партії "зелених" Грузії Георгій Гачечиладзе, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, фабрика розташована між Кутаїсі і Зестафоні (Західна Грузія). Будівлю, де зберігалися сотні кілограмів ціанистого калію, зруйнував сніг. Таким чином небезпечна речовина, яка там зберігали, опинилася під завалом. Про її долю наразі нічого невідомо.

"Якщо ціанистий калій потрапить у довкілля, населенню буде загрожувати серйозна небезпека, адже доза навіть менше грама цієї речовини смертельна для людини", - заявив Гачечиладзе.

Лідер "зелених" вважає, що якщо міністерство охорони навколишнього середовища Грузії своєчасно не прореагує, то ціанистий калій спочатку потрапить до річки Квір, а з неї – у Чорне море.

"Разом з тим, ця смертоносна речовина може також випаруватися і знову повернутися на землю у вигляді дощу, що також становить серйозну загрозу", - попередив Гачечиладзе.

Зазначимо, що науковці теж б'ють тривогу: біля кримських берегів Чорного моря знайдено сотні контейнерів хімічних боєприпасів, затоплених тут ще в 1941 році. Проби води показали, що бочки з хімікатами вже почали розкладатися. Отруйні речовини становлять серйозну небезпеку для життя людей і екології. Відомо, що в затоплених бочках міститься іприт і люїзит. Якщо хоч би одна бочка почне протікати - не уникнути катастрофи.

Зараз ви читаєте новину «До Чорного моря може потрапити ціаністий калій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути