вівторок, 13 березня 2012 07:15

Власники підприємств економлять на модернізації виробництв

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Маріуполь, Горлівка на Донеччині, Ужгород та Одеса очолили рейтинг міст з найбільш забрудненою атмосферою. Його уклала Центральна геофізична обсерваторія Міністерства надзвичайних ситуацій, що відстежує стан повітря у 53 містах.

Дуже високий рівень забруднення атмосфери у промислових містах — Горлівка, Слов'янськ, Макіївка, Донецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Краматорськ, Луганськ, Дзержинськ, Єнакієве і Сіверськодонецьк.

— Промислові райони Півдня, Сходу та Центру створюють значні викиди в навколишнє середовище. Це спадок старої географії розміщення промислових підприємств на карті України, — коментує директор столичного аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" 61-річний Олександр Сергієнко.

Зараз чимало промислових підприємств перебувають у приватних руках. Власники економлять на модернізації виробництв, зокрема на очищені шкідливих викидів. За такої бездіяльності далі рівень забрудненості ґрунтів, води та повітря збільшуватиметься. Відповідно, проблема тільки глибшатиме, а її вирішення ставатиме складнішим і дорожчим.

У розвинутих країнах пройшли цю фазу відносин людини та природи. Всюди була спільна схема реакції на забруднення довкілля — спочатку проти жахливого стану екології міст і цілих регіонів піднімалися науковці, потім підключалася преса, а пізніше виникали цілі громадські рухи чи політичні партії, які тиснули на національні та місцеві уряди. У сумі це дало результат. У нас такого суспільного тиску на всі ланки влади широким зеленим рухом немає ні у великих містах, ані в регіонах найбільшого забруднення. Хоч право на безпечне для життя і здоров'я довкілля гарантоване кожному окремою статтею Конституції.

Як цього домогтися? Ми маємо перевагу — цивілізовані країни виробили досвід розв'язання екологічних проблем без шкоди для економіки регіону чи цілої країни. Наприклад, модернізацію виробництва стимулюють податковими пільгами підприємству, а забруднення довкілля карається значними штрафами. У нас теж воюють за екологію штрафами, але вони мізерні й неадекватні шкоді, яку заподіяно довкіллю. Власник  підприємства простіше і дешевше заплатити цю незначну суму, ніж вкладати гроші в очищення, нові технології. Тому треба вдосконалити нормативну базу, аби були адекватні покарання і система заохочень виробника, щоб поліпшував технологічну базу.

Зараз ви читаєте новину «Власники підприємств економлять на модернізації виробництв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути