вівторок, 25 липня 2006 16:11

Цього дня, 26 років тому помер Володимир Висоцький

 

26 років тому (1980) помер Володимир Семенович Висоцький. Видатний поет і виконавець, яскравий актор, він мав на людей величезний емоційний вплив. Інтерес до життя і творчості Висоцького невичерпний.

У Московському театрі драми і комедії на Таганці, куди він прийшов в кінці 1964 року, Висоцький працював аж до останніх днів. Грав в багатьох спектаклях: "Життя Галілея", "Антисвіти", "Бережіть ваші обличчя", "Десять днів, які потрясли мир", "Послухайте", "Полеглі і живі"...Але головною роботою в театрі залишилася його головна роль в шекспірівському "Гамлеті", яку він зіграв 317 разів. Сам спектакль був удостоєний театральних премій в Югославії, Франції, Польщі.

У 1960-1961 роках з"явилися перші пісні Висоцького, які виконувалися у вузькому колі, в 1965 році він почав співати свої пісні зі сцени. Спочатку це були виступи з групою його товаришів - акторів театру на Таганці, потім - сольні. 18 січня 1967 року в клубі "Схід" відбувся його перший офіційний концерт. Підйому популярності Висоцького сприяв і вихід фільму "Вертикаль", в якому прозвучали його пісні.

Володимир Семенович пробував себе в різних інтонаціях, шукав все нові і нові фарби музичної палітри, тому багато його пісень мають декілька варіантів звучання. Краще з того, що він склав, увійшло до золотого фонду світової культури.

25 липня 1980 року в квартирі на Малій Грузинській в 4 години 10 хвилин ранку серце Володимира Висоцького зупинилося. Він пішов з життя в 42 роки. Але він встиг за такий короткий час написати сотні віршів, зіграти ролі, які є мрією будь-якого актора. Вже після смерті Висоцького вийшла перша поетична збірка "Нерв" з передмовою Роберта Рождєственського, пізніше - "Вибране" та зібрання творів, збірка "Пісні" - мініатюрне подарункове видання, повідомляють Подробности.

Зараз ви читаєте новину «Цього дня, 26 років тому помер Володимир Висоцький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі