Ексклюзиви
четвер, 12 жовтня 2017 12:45

Чиновники засіли в соцреалізмі: розказали про створення музею сучасного мистецтва

Чиновники засіли в соцреалізмі: розказали про створення музею сучасного мистецтва
Коли в Україні буде музей сучасного мистецтва . Фото - senfil.net

Музейники розповіли, чому в Україні нема державного музею сучасного мистецтва. Круглий стіл відбувся 11 жовтня. Говорили, чому створення музею відстрочують, що потрібно зробити, аби пришвидчити процес і скільки це коштуватиме.

Музей сучасного мистецтва створять на базі національного художнього музею, де зберігається найбільша колекція творів кінця ХХ-початку ХХІ ст. Нове приміщення планували збудувати по вул. Інститутській, 3. Зараз там будуть створювати музей Революції гідності.

"Музею не буде доти, поки держава не ініціює його створення, - вважає художник Олександр Ройтбурд. - А ініціювати їм не цікаво. Оскільки завжди порівнюють сучасне мистецтво із тим, що вважають еталоном. Тобто, є мистецтво, яке Держава вважає офіційним, а є - мистецтво, яке терплять - і це саме новий сегмент. Як у Радянському Союзі, де було мистецтво офіційне, дозволене і заборонене. Намагаюсь пояснювати чиновникам суть: сюжетний живопис формату нашого з вами телебачення не має бути візитівкою української культури. Але для того, щоби ставлення до мистецтва змінилося - необхідний потужний тиск громадськості, роки педагогічної роботи і фінанси".

"Історія створення Музею сучасного мистецтва тягнеться з 1999 року, - каже директор Національного художнього музею Юлія Литвинець. - У чиновників відсутнє розуміння, наскільки він необхідний. Адже музей сучасного мистецтва - це можливість культурного розвитку. Очі в держави мають повернутись зі спини на обличчя. Чиновники засіли в глибокому соціалістичному реалізмі, їх постійно треба виховувати. Ідеальний сценарій - будівництво для нового музею нової споруди. Бажано, щоби вона була поблизу НХМУ. Точного кошторису поки нема. Наприклад, зведення і оформлення сучасного приміщення Центру митрополита Шептицького у Львові, коштувало 160 мільйонів гривень. Можливо, музей десь у цих межах. Поки що нам не виділяють кошти на придбання творів сучасного мистецтва".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скульптор показав воду з пластику

"У США музеї не існують за державні кошти, - каже куратор відділу сучасного мистецтва Філадельфійського художнього музею Олена Червоник. - Є друзі музеїв, приватні меценати. Вони в рік виділяють 15 тисяч доларів на закупівлю творів сучасного мистецтва. Жоден музей світу, навіть паризький Лувр, не генерує стільки грошей, щоби закуповувати необхідні роботи. В Україні змінювати треба законодавчу і податкову систему. У США теж не ідеальна атмосфера - але там філантропічний клімат, і цій традиції вже понад двісті років. Філантропам, які жертвують на мистецтво зменшують податки. Тому це має бути прописано в законі. Меценати у США часто дають роботи у користування музеям. У нас є колекція юриста Джона Джонсона - твори від епохи Ренесансу і закінчуючи "Соняшниками" Ван Гога. Колекція у користуванні Філадельфійського музею вже протягом ста років".

"Протягом тридцяти років держава не закуповувала твори сучасного мистецтва. Якщо вони десь збереглись, то лише в приватних колекціях. - каже заступник директора НХМУ з питань розвитку Ольга Балашова. - То ж поки не маємо приміщення під музей, почнемо зі створення віртуального архіву. Оцифруємо витвори сучасного мистецтва. Зараз створюємо перелік, у чиїх колекціях вони зберігаються".

Київська художниця Аліна Якубенко для Фестивалю молодого мистецтва, який проходить у київському Мистецькому Арсеналі, зняла фільм про "Музей міста Світлодар". За сюжетом, у промисловому місті Світлодар, яке постало на Донбасі з трьох міст - Лисичанська, Рубіжного і Сіверськодонецька - відкрили найбільший у світі Музей сучасного мистецтва. Після закриття заводів місцеві жителі почали створювати витвори сучасного мистецтва. Художниця хоче привернути увагу до становища промислових міст на Донбасі і відтягування створення Музею сучасного мистецтва. Фестиваль молодого мистецтва триватиме до 29 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Чиновники засіли в соцреалізмі: розказали про створення музею сучасного мистецтва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі