Ексклюзиви
понеділок, 14 березня 2022 20:29

Спецтема: Війна Росії проти України

Церкви ХІХ століття і пам'ятки національного значення - які культурні об'єкти знищили окупанти
26

Третій тиждень триває повномасштабна війна Росії проти України. За цей час окупанти пошкодили десятки об'єктів культурної спадщини України. Деякі з них не підлягають відновленню. Постраждала Харківська філармонія і костел, знищений музей в Іванкові. Внаслідок атак згоріли дерев'яні церкви XIX століття на Житомирщині та Київщині. Вже в перші дні війни були пошкоджені будинки молитви у Херсонській області та в Чернігові.

Під загрозою знаходяться і більші пам'ятки в Україні, тому культурні діячі активно підключають ЮНЕСКО, щоб були приведені в дію статті і Гаазької угоди стосовно захисту пам'яток, які знаходяться в зоні бойових дій, заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Під загрозою і Собор святої Софії в Києві з мозаїками та фресками XI ст. Нещодавно Міністерство оборони РФ заявило про намір бомбардувати "об'єкти Служби безпеки України", що знаходяться безпосередньо поряд із святинею. Будь-яка шкода або руйнування собору стануть непоправною втратою для всього людства. Культурні діячі вже направили листа до ЮНЕСКО із закликом втрутитись світову спільноту та порушити мовчання ЮНЕСКО, щоб вберегти Софію Київську від загрози знищення.

Gazeta.ua зібрала інформацію про українські історичні пам'ятки, які зруйнували чи пошкодили російські окупанти.

Свято-Успенський собор — найдавніший православний храм Харкова є пам'яткою архітектури національного значення.
Фото: Соцмережі
У соборі вибито вікна, вітражі та пошкоджено оздоблення.
Люди, що перебували усередині собору, не постраждали.

Обстріляли Святогірську лавру на Донеччині

12 березня російські військові пошкодили чоловічий монастир Свято-Успенську Святогірську лавру, що у місті Святогірськ Донецької області. Під час обстрілів у місті внаслідок розриву вибухового пристрою неподалік території обителі від вибухової хвилі ушкодили приміщення Лаври, в яких проживали братія монастиря та біженці. Розбились майже всі вікна, церковні споруди зазнали руйнувань різного ступеня.

Перші письмові згадки про цей монастир датуються 1526 р., проте вважається, що святиня була ще в передмонгольський період. Перші християнські поселення, а можливо і монастир, з'явилися на цих горах ще до Хрещення Русі. Саме в цих краях у середині IX ст. проповідували хозарам православну віру святі брати Кирило і Мефодій.

На Київщині згоріла Георгіївська церква XIX століття

Внаслідок обстрілів окупантів, у селі Заворичі Київської області згоріла Георгіївська церква.

"Наші парафіяни бачили, що коли частина окупантів пересувалась, то відстрілювалися по хатах, а один снаряд направили прямо в купол храму", — розповів настоятель храму протоієрей Петро Котюк.

Георгіївська церква збудована 1873 року. Це був однокупольний дерев'яний храм.1935 року радянська влада його закрила та використовувала як зерносховище. Богослужіння у храмі відновили 1968 році. На стелі та у нефах будівлі зберігались оригінальні розписи, які зображували Богородицю та спасіння Петра.

Автор: Соцмережі
  Георгіївська церква збудована 1873 року. Через обстріли російських окупантів вціліла тільки дзвіниця.
Георгіївська церква збудована 1873 року. Через обстріли російських окупантів вціліла тільки дзвіниця.

Знищили 160-річну церкву на Житомирщині

У ніч на 7 березня у селі В'язівка, що на Житомирщині, російські вандали знищили церкву Різдва Пресвятої Богородиці – унікальну пам'ятку архітектури національного значення. Святиню побудовали ще 1862 року. Внаслідок атак храм знищений, вціліла тільки дзвіниця.

Також в Малині на Житомирщині внаслідок авіаудару знищена Свято-Покровська церква.

Автор: Соцмережі
  Церква Різдва Пресвятої Богородиці – унікальна пам'ятка архітектури національного значення, збудована 1862 року.
Церква Різдва Пресвятої Богородиці – унікальна пам'ятка архітектури національного значення, збудована 1862 року.

Окупанти обстріляли Свято-Успенський собор у Харкові

2 березня у центрі Харкова внаслідок обстрілу окупанти пошкодили Свято-Успенський собор. У святині вибито вікна, вітражі та пошкоджено оздоблення. Люди, що перебували усередині собору, не постраждали.

Свято-Успенський собор — найдавніший православний храм Харкова є пам'яткою архітектури національного значення. Собор заснований у середині XVII ст. Сучасна будівля зведена в 1771—1777 р. 1930 року за радянської влади собор закрили, в приміщенні храму були державні установи, склади. З 1990 року богослужіння відновили.

Автор: Соцмережі
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хай вертаються додому нах*й з кораблями. Що ж ти робиш, джавеліне, з тими москалями" - українці записують мотивуючі пісні

Пошкодили харківський музей із колекціями творів мистецтва XV–XXІ ст.

Харківський художній музей постраждав від обстрілів російських окупантів. Скло у вікнах вибило вибуховою хвилею. Експонати не пошкоджені, їх перенесли у безпечніші місця. Проте різка зміна температурно-вологісного режиму негативно відіб'ється на стані предметів культури.

Колекція Харківського художнього музею одна з найстаріших і найцінніших за складом мистецьких зібрань в Україні. Історія унікальної збірки музею бере початок від 1805 року.

Сьогодні фонди му­зею нараховують близько 25 тис. експонатів за­хідноєвропейського, українського, російського живопису, графіки, скульптури, декоративно-ужиткового мистецтва XV–XXІ ст.

Автор: Соцмережі
  Колекція Харківського художнього музею одна з найстаріших і найцінніших за складом мистецьких зібрань в Україні.
Колекція Харківського художнього музею одна з найстаріших і найцінніших за складом мистецьких зібрань в Україні.

Знищили Іванківський історико-краєзнавчий музей

В Іванкові, на Київщині, внаслідок атаки ворога згорів історико-краєзнавчий музей, в якому зберігалися зібрання матеріалів і предметів з історії, культури та персоналій колишнього Іванківського району. Зокрема була велика експозиція картин української художниці Марії Примаченко. Пізніше стало відомо, що місцеві жителі напередодні винесли художні полотна з музею і цим врятували їх від знищення.

У відповідь на цей акт варварства окупантів міністр культури України Олександр Ткаченко попросив позбавити Росію членства в ЮНЕСКО.

Автор: Соцмережі
  В Іванківському історико-краєзнавчому музеї зберігалась велика колекція картин художниці Марії Примаченко.
В Іванківському історико-краєзнавчому музеї зберігалась велика колекція картин художниці Марії Примаченко.

Зруйнували музей українських старожитностей у Чернігові

У Чернігові розбомбили будинок Музею українських старожитностей Василя Тарновського, побудований в кінці ХІХ ст. у стилі історизму. Споруда була мурованою, одноповерховою, Т-подібного плану. Будинок мав п'яти віконний фасад, віконні ніші - у форму стрільчастих арок, також фасад був прикрашений карнизом з пілястрами різної форми декорування.
Раніше тут був ремісничий клас сирітського будинку, потім музей, останніх пів століття - Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва.

Також у Чернігові зруйнували кінотеатр, що пережив Другу світову війну, але не встояв в російсько-українській. Окупанти теж знищили центральний готель міста - "Україна".

Автор: Соцмережі
  Музей українських старожитностей у Чернігові зруйнували російські окупанти.
Музей українських старожитностей у Чернігові зруйнували російські окупанти.

На Сумщині росіяни танком понищили пам'ятку XVIII ст.

1 березня окупанти розтрощили танком браму Круглого двору й зруйнували картинну галерею на Сумщині.

Круглий двір — садиба-манеж у місті Тростянець, унікальна пам'ятка архітектури XVIII ст. Це найдавніша громадська споруда північно-східної частини України.У будівлі простежується поєднання елементів готичного стилю та українського бароко. На конкурсі "Сім чудес України" "Круглий двір" представляв Тростянець та Сумщину, а в травні 2007 року його включили до трійки "чудес" від Сумщини у "топ-100" найдивовижніших об'єктів держави.

Автор: ua.igotoworld.com
  Круглий двір — садиба-манеж, унікальна пам'ятка архітектури XVIII століття. Це найдавніша громадська споруда північно-східної частини України.
Круглий двір — садиба-манеж, унікальна пам'ятка архітектури XVIII століття. Це найдавніша громадська споруда північно-східної частини України.

Митці створюють плакати, щоби підняти бойовий дух захисників та мирного населення. Ілюстрації прославляють ЗСУ, героїзм народу України та засуджують злочинні, терористичні дії ворога. Їхні автори - майданівці, плакатисти, учасники Мистецького Барбакану часів Революції Гідності. В інтернеті поширюють роботи харківського плакатиста Нікіти Тітова, ілюстратора Andriy Yermolenko, художника, автора коміксу "Тато" Олександра Ком'яхова, Mykola Honcharov.

Зараз ви читаєте новину «Церкви ХІХ століття і пам'ятки національного значення - які культурні об'єкти знищили окупанти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі