Ексклюзиви
четвер, 18 травня 2017 15:42

"Це наше літературне Євробачення" - відкрився Книжковий Арсенал
7

На "Книжковому арсеналы" представили книги шрифтом Брайля для незрячих.
Фото: Катерина Лук'яшко
Міністр культури Євген Нищук
Відвідувачі відкриття фестивалю
Відвідувач "Книжкового арсеналу"
Відвідувач "Книжкового арсеналу"

Відбулося відкриття 7-го Міжнародного фестивалю "Книжковий Арсенал". Понад 150 видавництв презентували тут свої видання. Загалом виставка зібрала близько 1000 книжкових новинок.

"На дві тисячі гривень сьогодні купила 15 книжок. Це десь на чверть дорожче, ніж минулого року. Читаю з трьох років. Дома маю власну бібліотеку з півтисячею книжок. Роблю покупки раз у рік. Серед куплених сьогодні дві книги Девіда Саттера, одна Оксани Забужко, кілька книжок видавництва "Наш формат" та "Комубук". У наступні дні буду вивчати новинки "Видавництва Старого Лева", - каже відвідувачка Олена Мороз.

2008 року всі очікували колапсу на видавничому ринку. Казали, що він зникне з дня на день

"2008 року всі очікували колапсу на видавничому ринку. Казали, що він зникне з дня на день. Та на "Книжковому Арсеналі" ви можете переконатися, що він не тільки не зник, а й процвітає. Центральною темою цьогорічного книжкового ярмарку є – "Сміх, страх, сила". Адже цьогоріч виповнюється 175 років з виходу повного видання "Енеїди" Івана Котляревського. Саме цей твір вважають початком української літератури та яскравим прикладом сміхової культури. Ми хочемо поговорити про сміх у час кризи. Кризи не тільки в Україні, а у світі. Будуть проходити чимало дискусій на тему "Чи варто жартувати і сміятися над багатьма темами у країні, де проходить війна?" . Текст "Енеїди" переосмислюватимемо на різні лади", - каже директорка "Мистецького Арсеналу" Олеся Островська-Люта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голови письменників повісили на стіни

Однією з особливих подій культурної програми стане дискусія "Сміх у часи криз", відбудеться також вечір іронічних поетів "Піонери вільного гумору". Окремий блок важливих подій у рамках фокус-теми підготували куратори візуальної програми Павло Гудімов і Діана Клочко. Зокрема, виставки "Енеїда Базилевича", "Один кілометр "Перця" та "Оноре Дом'є - батько французької карикатури".

"Книжка досі живе, незважаючи на цифрову епоху. Все гарне, добре й високе лишиться у книжках, а незначне й бридке піде в інтернет", - каже Беате Кьолер, директорка Гете-Інституту.

Куратором-письменником цьогорічного "Книжкового Арсеналу" є Оксана Забужко. Вона упродовж чотирьох вечорів у рамках спеціальної програми "Розкажи мені про мене" спілкуватиметься з письменниками з Польщі, США та України. В день відкриття Забужко вела зустріч з німецькою журналісткою Гайке Марією Йогенінг. Жінка видала путівник по Києву рідною мовою.

Країна третього світу - це коли ви в аеропорту не можете купити жодної книжки європейськими мовами про неї

"Книжковий Арсенал" - це наше "літературне Євробачення". На Україну загалом й Київ зокрема зараз дивиться весь світ. Гріх цим не скористатися. До нас приїхали літератори з 23 країн. Це серйозна заявка на успіх. Та маємо велику проблему: Україна не вміє розказати про себе. Маю чітке визначення, що таке країна третього світу. Це країна, залишаючи яку, ви в аеропорту не можете купити жодної книжки європейськими мовами про неї. Ви не можете вивезти з собою на згадку її портрет. Останній раз бачила в українському аеропорту кіоск з книжками влітку 2013 року. Це були книжки, видані в Ростові-на-Дону. Й називались, зокрема "Русский спецназ", - каже Оксана Забужко.

"Книжковий Арсенал" триватиме до 21 травня на території київського музейного комплексу "Мистецький Арсенал". Вартість квитка на день - 60 грн. На всі дні фестивалю - 200 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Це наше літературне Євробачення" - відкрився Книжковий Арсенал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі