Ексклюзиви
пʼятниця, 07 квітня 2017 15:01

Голови письменників повісили на стіни
16

виставка "Носії мови. Півтори тисячі дециметрів слів" художниці Ірина Озаринської
Фото: Катерина Лук'яшко
виставка "Носії мови. Півтори тисячі дециметрів слів" художниці Ірина Озаринської
виставка "Носії мови. Півтори тисячі дециметрів слів" художниці Ірина Озаринської
виставка "Носії мови. Півтори тисячі дециметрів слів" художниці Ірина Озаринської
виставка "Носії мови. Півтори тисячі дециметрів слів" художниці Ірина Озаринської

Виставка "Носії мови. Півтори тисячі дециметрів слів" художниці Ірини Озаринської відкрилася у київському "Мистецькому Арсеналі" в рамках фестивалю "Арсенал ідей".

В експозиції 33 дерев'яні голови сучасних українських письменників з кольоровими язиками. Вони зроблені з тканини й змащені клеєм. Закріплені на жовтій будівельній рулетці. На ній написані слова з творів їх власників. Серед авторів - Сергій Жадан, Катерина Бабкіна та Софія Андрухович. У масок нема очей, замість них - дірки. Висять на висоті 1,2 м, щоб змогли дістати діти. Язики зеленого, рожевого, жовтого, фіолетового кольорів.

"Весь час "на стрьомі". Ходжу з фотоапаратом і приглядаю, щоб нічого не відірвали. Для зовсім малих дітей - це атракціон. Хапають за язика, відбігають якомога далі, а потім відпускають. Він з гуркотом летить до рота. З дошкільнятами, які вчаться читати, інша історія. Мама відтягує язика на всю довжину, а дитина по складам читає їй текст. Підлітки групками збираються біля однієї голови і вмикають еротичні фантазії . Один одному намагаються засунути язика до рота. При цьому озираються по сторонах. Такі речі дарують емоції й мотивують читати книжки. Для багатьох відвідувачів було дивно, що письменники живі. Біля їх масок олівцем написана лише одна дата. Ми до такого ще не звикли. Поки що діє схема: жив, написав, помер, читаємо," - каже Озаринська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тисячу авторських ляльок в національному вбранні показали на виставці

32 письменники знають, що їх образи використала художниця. Єдиний хто не знає - Сергій Жадан. Біля його маски фотографуються найчастіше. На його язиці написані слова з вірша "Їй п'ятнадцять і вона торгує квітами на вокзалі". Серед літераторів два критики: Юрій Володарський і Трофименко Тетяна.

"Дитяча письменниця Лариса Денисенко взяла за язики обох критиків, відтягнула на метр та зв'язала між собою. Потім так сфотографувалась й повернула все назад. Вона їх "дуже любить". Після неї прийшов Володарський і засунув язика їй в око. Так критики працюють з письменниками. Мар'яна Свака себе не впізнала, їй підказав син", - каже художниця.

"Добре, що мене повісили не при вході. Інакше вийшло б витончене знущання над мовними патріотами. Приходять вони такі на виставку з духопід'ємною назвою "Носії мови", а там українофоб Володарський показує їм противний зелений язик",- каже Юрій Володарський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крилата Костенко і Лазуткін-каратист: у Києві відкрили виставку шаржів

Тексти обирали самі автори. Є рядкі з віршів, речення з оповідань і романів. Поет Борис Херсонський обрав вірша для дорослих "Заклинання дощу".

"Через цю маску мене почали називати "Синьою бородою". З дитинства пам'ятаю, що це вбивця багатьох своїх дружин. Борода на масці синя, обличчя - жовте. Це патріотично. А язик тут у мене зелений, бо прихильний до зеленого руху. Охоче зберігаю природу", - каже Борис Херсонський.

До кінця першого дня виставки у маски поета Федора Александровича відірвали і вкрали жовтого язика. Наступного разу маски можуть показати на Книжковому арсеналі.

6 квітня у музейно-культурному комплексі "Львіварня" відкрили виставку "Потік часу" трьох молодих художників - Мирослави Бачкур, Сергія Декалюка та Вадима Панченка.

Зараз ви читаєте новину «Голови письменників повісили на стіни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі