пʼятниця, 20 листопада 2020 09:00

Частину зборів фільму "Номери" спрямують на підтримку дітей кримських політв'язнів

Частину зборів фільму "Номери" спрямують на підтримку дітей кримських політв'язнів
Герої антиутопії "Номери" режисерів Ахтема Сеітаблаєва та Олега Сенцова живуть у тоталітарному світі. Мають номери замість імен. Не можуть вибирати, як жити й кого любити. Діють за правилами верховного правителя Нуля, за сюжетом. Фото: facebook.com

10% із кожного проданого квитка на фільм "Номери" перераховуватимуть громадському руху "Кримська солідарність". Створений як неформальна правозахисна організація для захисту жертв політичних репресій.

З ініціативи творців стрічки кошти спрямують на лікування дітей політв'язнів від хронічних і вроджених захворювань. На освіту дітей політв'язнів, які перебувають у Криму, РФ і на материку України. Також на медикаментозну допомогу їхнім сім'ям і психоемоційну адаптацію дітей після обшуків, арештів, затримання батьків.

"Крим став тією ланкою, що об'єднала в одному проєкті талановитих людей, адже частина нашої команди – саме звідти, - каже продюсерка Анна Паленчук. - Крим об'єднав також двох режисерів. Ахтема Сеітаблаєва й Олега Сенцова пов'язує не тільки професія, а й Батьківщина, яку вони змушені були залишити. І коли Олег обирав постановника, з яким хотів би робити кіно, він так і назвав Ахтема - "мій кримський брат".

На жаль, щороку ця тема все рідше з'являється в медіаполі. Для нашої команди важливо постійно порушувати питання Криму, а також утисків кримських татар і їхніх сімей. Ми не маємо права забувати про наших співгромадян і мусимо намагатися робити все можливе, аби повернути Крим".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У прокат вийшла антиутопія "Номери" Сенцова та Сеітаблаєва

Допомогу в передачі коштів громадському руху "Кримська солідарність" здійснить громадська організація "Правозахисний рух Криму". Її пріоритетні напрями діяльності - захист прав у міжнаціональній і конфесійній сферах.

"Фільм "Номери" екранізує те, що відбувається насправді, - говорить Дамір Мінадіров, правозахисник "Правозахисного руху Криму". - Влада репресивним механізмом намагається зламати волю людей жити, думати й вірити так, як вони вважають правильним. Наша співпраця з командою стрічки – це можливість привернути увагу до проблеми, яка зникла із заголовків, але досі існує в реальному житті.

Політв'язні Криму – це не просто список прізвищ і кримінальних справ, яких на початку цієї осені нараховується 105 осіб. За кожним криється справжня людська історія боротьби чоловіків у катівнях тюрем, яких на волі чекають батьки, дружини й діти. Якщо відомі політики, громадські діячі, активісти стануть "голосом" і "підтримкою" в'язнів та розкажуть спочатку суспільству України, а потім і всьому світу їхню історію – то цей список оживе і перетвориться в масив емпатії та взаємної підтримки. Перестане бути хворобливою історією про "невідомі прізвища" або "братську могилу" в російських ізоляторах та колоніях. Це реальне й цілком здійсненне завдання, яке не потребує в'їзду до Криму та не несе загрози. Але це надія, захист від катувань, тиску в тюрмах і впевненість – вони не забуті. І колосальна підтримка для 200 дітей, які довгі роки живуть у розлуці з батьками".

Стрічка "Номери" йде у прокаті з 19 листопада.

Іронічна антиутопія "Номери" розповідає про ув'язнене суспільство, яке намагається побороти страхи й отримати свободу. Фільм був зрежисований дистанційно і є унікальним явищем для української кіноіндустрії.

В основі лежить однойменна п'єса, яку Олег Сенцов написав 2011 року. Над стрічкою працював тандем двох режисерів. Сенцова, який перебував у виправній колонії №8 "Білий ведмідь" у російському місті Лабитнангі. Та Ахтема Сеітаблаєва, який допомагав втілювати задум на знімальному майданчику. Робочий процес обговорювали в листах. Упродовж розроблення стрічки Сенцов дотримувався голодування, яке тривало 145 днів.

Зараз ви читаєте новину «Частину зборів фільму "Номери" спрямують на підтримку дітей кримських політв'язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі