пʼятниця, 02 жовтня 2020 00:45

Британський журналіст розповів, що може врятувати від пропаганди

Британський журналіст розповів, що може врятувати від пропаганди
У пропагандистів мета – не щоб людина збагнула світ і себе, а закрити її, загнати в "душевний Донбас" — Пітер Померанцев. Фото: bookforum.ua

Пропаганда – це як порнографія. Щось туманне.

Так вважає британський журналіст і письменник Пітер Померанцев. Про це розповів під час презентації книжки "Це не пропаганда. Подорож на війну проти реальності". Присвячена темі маніпуляцій, інформаційних воєн, медіавпливу. Розмова відбулася в рамках 27-го "Форуму видавців" у Львові, пише журнал "Країна".

"Поняття пропаганди кожен трактує по-своєму. Термін майже безглуздий, - каже Померанцев. - В інформаційному хаосі набагато важливіше зрозуміти: чого ми хочемо? Що таке позитивне, демократичне інформаційне середовище, нормальний суспільний дискурс?

Пропаганда змінилася. Сьогоднішні політики в більшості країн не намагаються придушити людей цензурою. А навпаки – обрушують шквал дезінформації, роблять хаос. І люди більше не розуміють, що правда, а що – ні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ми не йдемо до європейської цивілізації, а належимо до неї - філософ

Мистецтво весь час створює нові сенси й можливості зрозуміти свободу й себе. Пропаганда – це те використання мови й наративів, яке забирає, відрізає тебе від себе. Щоб ти став менше самим собою.

Усі пропагандисти вважають себе великими художниками, які придумують для інших сенси. Але в них мета – не щоб людина збагнула світ і себе, а закрити її, загнати в "душевний Донбас". Або прямий Донбас, якщо кажемо про війну в Україні. Звучить банально, але тільки мистецтво може врятувати від пропаганди. Фантазія завжди переможе. Хто хоче реальності? Вона неприємна. Тож треба мати кращу, продуктивнішу, гарнішу в моральному сенсі фантазію. Ідею майбутнього, частиною якої є повага до реальності.

Демократичні сили світу втратили уяву. Не можемо розвивати наше бачення. Євросоюз – це один з останніх утопічних проєктів. Почався ступор.

У чому близькість Орбана в Угорщині, Трампа у США, Болсонару у Бразилії, Джонсона у Великій Британії, Дутерте у Філіппінах – усіх цих людей, яких ми називаємо популістами? Вони ідеологічно різні. Але всі – ностальгісти. Не мають ідеї майбутнього. Коли закінчуються візії, залишається тільки ностальгія. Дуже негативна як шлях для політичної думки".

Повну версію матеріалу читайте в журналі "Країна" від 1 жовтня.

137 онлайн-подій відбулося в рамках 27-го Львівського міжнародного літературного фестивалю BookForum. Проходив 16-20 вересня. У презентаціях і дискусіях взяли участь понад 300 учасників - письменників, видавців, ілюстраторів, перекладачів і культурних менеджерів. Зокрема, 23 іноземні автори. Заходи зібрали більш як 188 тис. переглядів на сторінках фестивалю у Facebook та YouTube.

Зараз ви читаєте новину «Британський журналіст розповів, що може врятувати від пропаганди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі