пʼятниця, 09 жовтня 2020 20:00

Брежнєв хоче здобути вічне життя - угорський фільм "Товариш Дракуліч"

Автор: imdb.com
  Угорські актори Лілі Волтерс (зліва) та Ервін Наґ (у центрі) у комедії "Товариш Дракуліч" грають шпигунів. Отримують завдання стежити за почесним гостем у комуністичній Угорщині та з’ясувати секрет його вічної молодості. Виявляють, що незнайомець – вампір, за сюжетом. Фільм показали на 11-му ОМКФ
Угорські актори Лілі Волтерс (зліва) та Ервін Наґ (у центрі) у комедії "Товариш Дракуліч" грають шпигунів. Отримують завдання стежити за почесним гостем у комуністичній Угорщині та з’ясувати секрет його вічної молодості. Виявляють, що незнайомець – вампір, за сюжетом. Фільм показали на 11-му ОМКФ

Хотів поєднати тему вампіризму з нашим комуністичним минулим.

Про це каже угорський режисер Марк Боджар. Його комедію "Товариш Дракуліч" показали у Міжнародній програмі 11-го Одеського кінофестивалю. Проходив з 25 вересня до 3 жовтня у форматі онлайн, пише журнал "Країна".

Дія стрічки розгортається на початку 1970-х. Леонід Брежнєв хоче здобути вічне життя. Наказує організувати в Угорській Народній Республіці донорський марафон для В'єтнаму. Це прикриття, щоб заманити вампіра – товариша Фабіана, й дістати від нього укус, який зупинить старіння генсека. За почесним гостем стежить пара, яка працює в угорській таємній поліції. Виникає любовний трикутник, де кожен змушений обирати між коханням, кров'ю та комунізмом, за сюжетом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Духовна семінарія – хороше місце, аби порушити проблему колабораціонізму - словацький режисер

"Я народився 1983-го, - говорить Боджар. - Спогадів про соціалізм небагато. Мене зацікавило, що ж відбувалося в Угорщині з 1950-х і до зміни режиму 1989-го. Під час створення фільму ніби знову повернувся до школи. Вивчав історію своєї країни – тільки у цікавіший спосіб. Сотні годин провів у архіві Центральноєвропейського університету в Будапешті. Спілкувався з колишнім представником таємної поліції. Хотів точно відтворити тогочасний вигляд міста, але й додати трохи іронії.

Думаю передусім про сюжет і персонажів, але жарти просто надходять самі собою. Не знаю, чому, але під час виробництва стають усе потужнішим фактором. Зажди гадаю, що роблю щось значне й велике, але в результаті мої стрічки стають комедіями.

Старшому поколінню кіно сподобалося, а молодь розчарована. Для них це був лише фільм про вампірів, а їх замало – лише один. Хотіли навіть більше гострих зубів і кажанів. Бо не зрозуміли, який це має стосунок до минулого".

Повну версію матеріалу читайте в журналі "Країна" від 8 жовтня.

100 фільмів із понад 30 країн показали на 11-му Одеському міжнародному кінофестивалі. Офіційну платформу заходу oiff.online відвідали більш як 20 тис. користувачів. Обговорення із творчими групами та майстер-класи транслювалися у Facebook і YouTube. Більшість кінематографістів підключалися через відеозв'язок.

Зараз ви читаєте новину «Брежнєв хоче здобути вічне життя - угорський фільм "Товариш Дракуліч"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі