четвер, 26 грудня 2013 10:18

Богородицю намалювали на дошках зі старого даху
10

Фото: Фото: Леся Межва

365 зображень Богородиці на дошках-гонті намалював львівський художник та мистецтвознавець Лев Скоп. Гонта - це дерев'яний дах, такий колись робили на хатах та церквах. Матеріал брав із церкви Св. Юра XVII ст., що в Дрогобичі. У храмі, що внесений у список світової спадщини ЮНЕСКО, замінювали стару гонту. Митець забрав матеріал, який мали викинути чи спалити.

Роботи виставлені на час Різдвяних свят у львівській галереї "Дзиґа". Під кожною роботою написана дата, коли митець її малював. Таким чином, тут є ікона на кожен день. Колекція виставлена на продаж. Одна ікона на дошці коштує символічно 365 грн. Усі гроші художник планує віддати на благодійність для хворих дітей - фонду "Крила надії". А саме для дітей з діагнозом муковісцидоз. Це одне з найпоширеніших генетичних захворювань. На Львівщині таких хворих є більше сорока.

"Однакових образів Богородиці тут немає, - переконує художник. - Десь сум, а десь радість, різні очі і різні погляди. Найкраще малювати на церковних кусочках, бо кожен кусочок з храму перебував у молитві роками. Навіть кожну стару тріску з церкви мені шкода, я на ній малюю. Якщо вона понищена шершнем, то я клею. Коли робили ремонт у храмі, то я не міг дивитись, щоб спалили гонту, я це носив торбами у свою майстерню і тисячами складав," – каже художник.

Митець малював серію ікон протягом року. Інколи у день виходили два-три образи або ж жодного.

На сьогодні продано менше десяти ікон. Люди вибирають переважно у подарунок комусь на день народження. За датою, коли народилася людина, вибирають ікону, намальовану в цей день.

Зараз ви читаєте новину «Богородицю намалювали на дошках зі старого даху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі