четвер, 18 серпня 2011 14:43

Близькі Ульяненка переконані, що письменника вбили
19

Фото: Фото: Наталія Чубенко

Вчора, 17 серпня, на Байковому кладовищі, що у Києві біля могили українського письменника Олеся Ульяненка, зібрались його друзі та рідні. Сьогодні виповнюється рік  по смерті письменника. Він помер від серцевого нападу на 48-му році життя.

З рідного міста письменника Хорол на Полтавщині приїхала його мати Катерина Василівна та двоюрідна сестра Наталія Дворнік. Рідна сестра Валентина Лісовська з Америки прилетіти не змогла.

"Після смерті Олесь лише двічі снився. Одного разу молодим, красивим. Прийшов до мене й жаліється, що холодно йому. Вдруге — стоїть у воді й каже: "Мама, я без тебе не виберусь". І я іду за ним у воду. Спочатку по коліна води було, а потім різко по горло стало. Взяла його на спину й несу. Та так мені тяжко, ніяк вийти не можу.  Оце тільки пам'ятник дочекатися, щоб подивитися й в могилу лягати. Що мені, старій інвалідкі, оно з палкою ходжу, жити", - розказала Катерина Василівна.

Друзі письменника вже рік збирають гроші на пам'ятник. Могила забетонована й підперта дошками. Її встелили скатертиною й розклали поминальний обід.

Ульяненка знайшли мертвим у його однокімнатній квартирі у столичному районі Позняки. Майно не приватизував й після смерті воно дісталось дільничому міліціонерові. Рідні хотіли зробити у квартирі музей.

"Впевнена, що Олеся вбили. Не раз казав, що в квартирі хтось ходить у його відсутність. Постійно погрожували йому. Казали, як тільки притихне все з комісією з питань етики та моралі (Роман Ульяненка "Жінка його мрії" звинувачували у порнографії — "ГПУ"), і про тебе забудуть, - вб'ємо. Попереджав навіть: якщо щось станеться, щоб я перша у квартиру не йшла. Могли вбивство на мене звалити, бо ніби-то маю на те причини. Та які? Хто побачить мій дім, зрозуміє, що квартира та мені не потрібна. А проценти на прибуток від спільно виданих його книжок мені потрібні були, щоб гроші зберегти і йому на хліб давати", - зазначила колишня помічниця Ульяненка письменниця Євгенія Чуприна.

Пом'янути Ульяненка також прийшли  Володимир Тихий, 41 рік, з яким вони разом півтора року писали сценарій за романом Ульяненка "Сталінка" (Стрічка так і не вийшла через брак коштів - "ГПУ"), літератор Михайло Бриних із дружиною, письменник Павло Вольвач.

Зараз ви читаєте новину «Близькі Ульяненка переконані, що письменника вбили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі