пʼятниця, 14 вересня 2012 22:23

Батько українського авангарду представив "Погляд у безмежність"
12

Фото: Фото: Ольга Скороход

13 червня у київській галереї "Мистецька збірка" (вул. Терещенківська, 13) жінка підходить до невеликої картини.

"Колись я побачила цю картину і відразу ж захотілося побачити того, хто її створив", - говорить вона до художника Івана Марчука.

Пейзаж, який привернув увагу прихильниці Марчука, виконане у його славнозвісній новаторській техніці "пльонтанизму" (назва, яку митець жартома дав своєму стилю. Вiд слiв "плести", "пльонтати": картини нiби створенi з клубочкiв ниток ).

Цього разу Іван Марчук представляє роботи з нової серії "Погляд у безмежність". Це десятий цикл робіт Марчука, який повністю відрізняється від дев'яти попередніх. Унікальний стиль виконання автор називає абстрактним сюрреалізмом.

"Мене підняли дуже високо, і головою я пробив небо. Там я побачив фантастичні картини", - розповідає Марчук.

Відкриття виставки зібрало гостей не лише зі світу мистецтва, але і звичайних прихильників творчості художника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найвпливовіший український художник виховав конкурента - виставка Ганни Криволап

Давня знайома і шанувальниця творчості Івана Марчука Наталя розповіла: "Вперше я побачила його колись давно на Андріївському узвозі. Бачу, стоїть дуже гарна сива людина на сонці. А перше враження від творчості Марчука було ще за глибоких радянських часів у Спілці композиторів — проходила виставка. Була тема місяця над рікою — одна з його улюблених тем. І абсолютно його манера- малювати шар за шаром".

"Його роботи можна дивитися і з далеку, і з близька, і завжди виглядає по-різному. Наче ж нічого особливого у сюжеті", - говорить інша відвідувачка експозиції.

"Дехто вважає ці картини занадто песимістичними, - говорить розпорядниця залів галереї. - Їм важко після виставки. Мені здається, що до цих картин потрібно звикнути. Особливо вони вражають, коли залишаєшся з ними сам на сам, коли зали порожні".

Івана Марчука називають батьком українського авангарду. Його творчість, що налічує більше 4000 робіт, визнано в усьому світі. У 2007 році Марчук був включений в сотню найвидатніших геніїв сучасності за версією видання Daily Telegraph.

Зараз ви читаєте новину «Батько українського авангарду представив "Погляд у безмежність"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі