Ексклюзиви
четвер, 11 листопада 2010 11:22

Банка супу Енді Уорхола встановила ціновий рекорд (ФОТО)
5

Робота "батька поп-арту" Енді Уорхола "Велика банка супу Кемпбелл з відкривачкою" продана на вечірніх торгах Christie's в Нью-Йорку в середу за 23,9 млн доларів.

Аукціон встановив ціновий рекорд на роботи художника з його "супної" серії. Естімейт лота складав 30-50 млн доларів.

"Це дійсно одна з ікон XX століття, створення якої змінило всю історію мистецтва. Ми горді представити ринку цю роботу, що саме по собі є унікальною подією", - сказав в інтерв'ю віце-президент Американського дому Christie's Бретт Горві.

За його словами, супи від Уорхола стали переломною віхою в післявоєнному мистецтві, коли світ зробив крок в жанр поп-арту, і це визнано як критикою, так і арт-ринком.

"Банка з супом", створена в 1962 році по фотографії, перед аукціоном була представлена публіці майже як справжня святиня - в затемненому вівтарі галереї торгового дому в Рокфеллер-центрі.

Уорхол створив всього 10 дійсно "великих Кемпбеллів" розміром 182 на 132 сантиметри. Тепер майже всі вони знаходяться в світових музеях.

"Я працюю з тим, що мені подобається", - пояснив одного разу культовий художник свою схильність до зображення доларових купюр, супу "Кемпбелл" і "Кока-коли". Він дійсно любив цю їжу бідняка, яку їв, не перекладаючи в тарілку, просто з металевої банки. Хоча деякі біографи стверджують, що пораду малювати те, що любиш більше всього на світі і що бачиш щодня - гроші і супи - продала Уорхолу за 50 доларів відома дизайнер британка Мюріел Латоу.

Не дивно, що в одному з інтерв'ю 1977 року Уорхол назвав зображення консервів "Кемпбелл" своєю найулюбленішою роботою.

У 2007 році на торгах Sotheby's його банку томатного супу купили за 8,4 млн доларів. Роком раніше "консерва" пішла з молотка за 4,9 млн доларів.

Перші п'ять робіт з "консервної" серії майстер епатажу виготовив для одного з шоу, на якому продавав їх по 100 доларів. Ніхто не здогадувався тоді, що до кінця століття банки з супом Уорхола займуть почесне місце в нью-йоркському Музеї сучасного мистецтва і кращих музеях світу, а ціна на них обчислюватиметься мільйонами доларів.

Нагадаємо, у вівторок увечері його велика пляшка "Кока-коли" пішла з молотка за несподіваних 35 млн доларів, а шовкографія "Чоловіки в її житті", створена за мотивами фотографій Елізабет Тейлор - за 63,3 млн доларів.

РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Банка супу Енді Уорхола встановила ціновий рекорд (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі