субота, 25 грудня 2010 17:19

Японці презентували фільм про Ольгу Богомолець й українські ікони (ФОТО)
10

У п'ятницю, 24 грудня, в арт-холі "Кайрос" відбулася прем'єра телевізійного фільму про Ольгу Богомолець та її колекцію української домашньої ікони. 20-хвилинну стрічку відзняв перший національний японський телеканал в рамках циклу програм про етнічні та культурні цінності різних країн світу.

"Весь час, поки йшли зйомки, мене цікавило питання – навіщо японцям українські ікони? І коли після завершення зйомок я поцікавилася про це, вони відповіли: "Ну, як же ж! Щоб піднімати імідж України та українців", - розповіла Богомолець під час презентації фільму.

Колекціонувати ікони Богомолець почала 15 років тому. Знаходила їх переважно на так званих "блошиних ринках".

Сьогодні в її колекції близько 5 тис. домашніх ікон.

"Домашні ікони ніколи не були просто прикрасою домівки, їх шанували не за якість письма, чи за ім'я майстра, чи за коштовний оклад. Вони слугували оберегом дому та символом віри", - розказала Богомолець.

Наступного року у Радомишлі на Житомирщині у приміщенні старовинної паперової фабрики відкриється музей домашньої ікони.

Фото: Світлана Цибульська / Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Японці презентували фільм про Ольгу Богомолець й українські ікони (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі