понеділок, 27 травня 2013 15:41

Януш Вишневський розповів киянам про нову книгу, в якій матір говорить до нього з пекла

Автор: Фото: life.pravda.com.ua
  Януш Леон Вишневський
Януш Леон Вишневський

Наразі у Києві проходить вже третій Міжнародний Книжковий Арсенал.

І якщо того року у якості почесного гостя тут був італійський письменник Алесандро Барріко, то цьогоріч до Києва запросили відомого польського письменника, автора роману "Самотність у мережі" Януша Леона Вишневського. Він встиг не тільки побувати у Мистецькому Арсеналі, який до речі назвав "прекрасним, історичним місцем і найбільшим з музеїв, де він колись бував", але й зустрітися із читачами у книгарні "Є".

У підвальному приміщенні зібралися більше 40-а людей. Письменник розмовляв польською, його перекладали українською. Серед присутніх переважали жінки молодого віку, але траплялися і чоловіки. Хтось з них уважно слухав, а хтось знімав письменника та його розповіді на телефон. Зустріч Вишневський розпочав із розповіді про свої нові книжки, що вийшли українською мовою.

Дитяча казка "Марцилінка. У пошуках найважливішого" присвячена двох дочкам письменника, а книга "На Face із сином" - його померлій матері Ірені Вишневській.

Про дитячу казку

"Мало хто вірить, але це дійсно єдина казка, яку я написав у своєму житті. Мене умовило видавництво, яке видає дитячі казки, і я погодився за умови, що це буде наукова казка. Вона розповідає про все. Про те чи існує Бог, де починається Всесвіт, де закінчується, де межі Всесвіту, як далеко знаходиться перша зірка, що таке чорні діри. Все це розказано на дитячому рівні. Як це не парадоксально, але це була найскладніша книга. Я написав її здебільшого для двох жінок - для моїх дочок, яким я читав занадто мало книг".

"Я типовий чоловік, і був більше зосереджений на своїй кар'єрі ніж на тому, щоб проводити з ними час. Я відчув, що читав їм занадто мало оповідей і тому вирішив написати. Але тепер вони слухають казки зовсім інших чоловіків. Книга вийшла з присвятою моїм дочкам. Я в захваті від перекладача цієї книги. Україна - це третя країна, після Польщі та Росії, де вийшла ця казка. Вона для дітей від 10 до 14 років. Найкраще, коли книжку спочатку прочитають батьки. І прошу, щоб батьки, прочитавши, не проклинали мене, бо потім їм доведеться у гулі шукати відповіді на ті запитання, які задаватимуть їм діти. На мою думку, ця книжка навчає і дітей, і батьків".

Про матір і пекло

"Моя мати дуже рано померла, і мені здавалося, що я не закінчив з нею важливих розмов. Я страшенно сумую за нею досі. І я добре знаю свою матір - якби вона жила тепер, то у неї б був профіль на "Фейсбуці". Мама народилася 20 квітня - точно в той же день, що і Адольф Гітлер. Вона народилася в Німеччині, в Берліні. Тому я вирішив, що вона буде говорити зі мною з пекла".

"Ця книга починається з урочистого прийому з нагоди дня народження Гітлера в пеклі. Він найбільш обожнювана зірка в пеклі, і моя мама бере участь в урочистостях. Вона зустрічає там Єсеніна, Тулуз Лотрека, Мерелін Монро, польських поетів, Рахманінова. Вона задає їм різні питання. Наприклад, Єсеніна запитує, чи дійсно у нього було шість дружин, чи правда що він повісився в готелі? Також вона задає дуже багато питань Богу. Вона запитує Бога, чому він антифемініст, мовчить, чому він терпить своїх служителів на землі, які роблять неприємні речі. Моя мати була дуже віруючою жінкою і любила Бога, але одночасно вона була дуже антиклерикальна".

"Мій польський видавець перед тим, як надрукувати цю книгу, виславши її трьом адвокатам, щоб перевірити, чи не ображає вона релігійні почуття. А якщо ви знаєте Польщу, то там релігійні почуття можуть образити що-завгодно".

Про магію цифр у книжках

"Я захоплююся числами. Я зустрічаю у своєму житті дуже багато людей і надалі потім забуваю їхні імена. А якби вони представлялися своїми датами народження, я б ніколи не забув, але вони представляються іменами".

"Є якась магія у числах. Для мене, наприклад, магічним є число вісім, із яким пов'язане мій день народження. У мене є така ідіотська звичка - переглядаю телефонні довідники у готелях. Моє прізвище дуже рідкісне у закордонних країнах, я шукаю людей із таким же прізвищем як у мене. У далекому австралійському місті я знайшов чоловіка із прізвищем Вишневський. А найважливіше було те, що його номер телефону був моїм днем народження. Нажаль, він не відповідав за цим номером".

Про жіночу психологію

Про те, чого хочуть жінки, я дізнався з польських газет. Коли почалася критика моїх книг, там було написано, що Вишневський абсолютно розбирається в жіночій психіці. Людина, яка прекрасно знає психологію жінки, повинна знаходитися в психіатричній лікарні. Я вважаю, що неможливо зрозуміти жінку, будучи в здоровому глузді".

"У книзі "На Face із сином" я розмірковую, чому моя мати найсильніше любила свого третього чоловіка. На щастя, це був саме мій батько. Вона казала, що батько для неї завжди був таємницею, бо кожного дня він давав їй відкривати шматочок своєї таємниці. І тому мої батьки постійно розмовляли один з одним. Тепер я розумію, що це найкраща формула щастя, коли люди хочуть розмовляти один з одним. А зрада починається, коли ми біжимо до іншої людини з цією інформацією. Зрада зовсім не в ліжку починається".

Януш Леон Вишневський

Популярний сучасний польський письменник. Світове визнання отримав в 2001 році, після виходу дебютного роману "Самотність у Мережі". Його батьки - обидва поляки, батько - водій, мати - господиня магазину. У Януша є старший брат. У чотирнадцять років вступив до морське училище в Колобжег, через 5 років отримав диплом моряка далекого плавання. Після здобував освіту в Університеті Торуні, вивчав фізику, захистив докторську дисертацію. Одночасно здобував освіту на економічному факультеті. Захистив докторську дисертацію з хімії в Лодзі. Отримав ступінь доктора інформатики, зараз займається біоінформатикою. Має двох дочок, що як і він живуть у Німеччині. Розлучений.

Зараз ви читаєте новину «Януш Вишневський розповів киянам про нову книгу, в якій матір говорить до нього з пекла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі