неділя, 26 травня 2013 19:26

"...я ганяв за тобою як рибне філе що кохає морську принцесу..." - пройшов другий день "Книжкового Арсеналу"
34

Фото: Фото: Олександр Заклецький

"У мене багато віршів з епіграфами. Серед них багато з Дмитра Павличка. Хоча зараз це не модно. Хто такий Павличко? Депутат якогось там скликання. А для мене він став хресним батьком у літературі, - каже івано-франківський письменник Юрій Іздрик. 25-го травня на "Книжковому Арсеналі" він зустрівся з читачами і прочитав свої нові вірші.
"Павличко був депутатом від нашого міського округу. Я мав тоді років 25. Взяв свою папочку з віршиками і привалив до нього на зустріч. Він погодився мене прийняти зранку. Тоді сказав: "Тобі треба кидати інженерну працю і займатися літературою".

Дехто з читачів у залі тримають нову збірку Іздрика "Ю". Вона щойно з'явилася у львівському "Видавництві Старого Лева". Дизайн та ілюстрації автор зробив сам.

"Редактор Мар'яна Савка увесь час панікувала, бо дитяче видавництво видає поетичну збірку і йде на великий маркетинговий ризик. Кажу: "Мар'яно, це абсолютно дитячі вірші пацана, якому виповнилося 14". Інша справа, що вони написані людиною, яка знає багато слів. Мої улюблені тексти як раз здебільшого дурнуваті і пацанські. Наприклад, "Калькуляція":
я ходив за тобою як пес-поводир
рівно три з половиною роки
я стоптав вісім пар черевиків до дір
втратив розум погорду і спокій
твої вічні гонитви і учти нічні
всі ці друзі раби менестрелі
задушила б ти краще мне уві сні
ніж на ці випускати галери
забуваю про біль про більярд і мільярд
незавершених справ і стосунків
я здолав стільки ярдів що жоден джихад
не скасує твоїх поцілунків
мінне поле фуршетів і шлейф дефіле
"телебачення, курва, преса"
я ганяв за тобою як рибне філе
що кохає морську принцесу
я забив сім болтів на дурну борню
за місцину під сонцем демонів
і спалилось інферно ткскзть на корню
демонтовані демони – де вони?
демонтаж інcтруктаж абордаж дебурбаж –
стадій десять а може дванадцять
це не так щоби ох і не так вже щоб аж
ну нормальна сізіфова праця
скільки все потриває не знаєш і ти
ти не звикла що ти вже велика
я твій пес-поводир
я готовий іти
я вже маю нові черевики"

Другого дня книжкового фестивалю також презентували український переклад роману чеського прозаїка Ярослава Рудіша "Останні дні панку в "Гельсінкі". До розмови про нове видання долучився письменник Юрій Андрухович. "Поетичні читання "Без соплєй" пройшли у рамках програми фестивалю "Київські лаври". Українські поетеси прочитали жорсткі жіночі вірші. 

"Талант дуже рідко вживається з інтелектом. Мабуть, це компенсація за обдарованість", - каже Ігор Померанцев під час розмови з Оксаною Забужко. Письменники провели відкриту розмову перед наповненим залом. Говорили про радянських дисидентів, фемінізм та збірку есеїв Забужко "З мапи книг і людей". Потім провели коротку автограф-сесію.
"Напишите "Модели Елене", - підходить до Померанцева худа блондинка на високих підборах. Губи нафарбувала яскраво-червоним, високо на голові зав'язала кучерявий хвіст з шиньйону. Подає програмку майбутнього поетичного фестивалю "Meridian Czernowitz ".

"А "модель" зачем? Это что? А, это Вы модель?" - 65-річний письменник ставить підпис. Дитинство і студентські роки Ігор Померанцев провів у Чернівцях. Є громадянином Великої Британії. Живе й працює у Празі на радіо "Свобода". Багато подорожує.

"З часом у мене виникла внутрішнє бажання багато подорожувати, - каже письменник. На шиї пов'язав сірий шарф, - Спочатку думав, що цим зможу компенсувати географічну несвободу, яку відчули усі радянські люди. Потім зрозумів, що схильність до зміни місць і географії — це форма неврозу. Коли підкорював простір, почував себе у гармонії з собою. Я імітував туризм. Насправді це було лікування. Невроз може бути спричинений проживанням у тоталітарній країні, де багато табу - від сексуальних до географічних. Мені здається, що у багатьох людей схильність до подорожей, як і схильність до алкоголю, є намаганням утечі від близьких, котрі викликають, якщо не роздратування, то відчуття автоматизму життя. Зустрічав жінок, які все життя будували кар'єру на відрядженнях.

Очевидно, це була непряма спроба утекти від родини чи від чоловіка. Зараз я набираю сотні кілометрів, яких мене колись позбавили. Відкрив для себе винні горизонти. Відтоді дуже люблю писати про вино. Для мене воно стало мотивацією пізнати Каліфорнію, Італію, Францію, де різні регіони мають свої вина. Можна сказати, у мене був конструктивний невроз".

Другий день фестивалю закінчився нічною програмою, яка поєднала поезію, музику та кіно. "Книжковий Арсенал" триватиме до 1-го червня.

Зараз ви читаєте новину «"...я ганяв за тобою як рибне філе що кохає морську принцесу..." - пройшов другий день "Книжкового Арсеналу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі