понеділок, 16 квітня 2018 13:58

"Акторка-суддя під час вистави робить глядачам зауваження": Покажуть "Ніч 16 січня"
5

У виставі "Ніч 16 січня" присяжних обирають з глядачів
Фото: Facebook
У виставі "Ніч 16 січня" присяжних обирають з глядачів
"Ніч 16 січня" - інтерактивна вистава. Наперед не відомо, який буде фінал
"Ніч 16 січня" - інтерактивна вистава. Наперед не відомо, який буде фінал

30 квітня у київському центрі Леся Курбаса покажуть виставу "Ніч 16 січня" за п'єсою американської письменниці Айн Ренд. Київський "Чесний театр" поставив спектакль у формі судового засідання. 12 присяжних обирають з числа глядачів. Наприкінці вистави вони виносять вирок - від цього залежить фінал.
Дія відбувається у Нью-Йорку, США. Секретарку Карен Андре звинувачують у вбивстві колишнього начальника Бьорна Фолкнера. Обставини смерті Фолкнера не показують. Присяжні роблять висновки з показів свідків захисту й обвинувачення.
"Наперед не знаємо, як закінчиться вистава. Айн Ренд прописала два фінали, - каже режисер театру Катерина Чепура. - Жінка, яку судять, – контраверсійна особистість. Ніби й невинна у вбивстві. Але вона аморальна людина. Не приховує, що була коханкою Фолкнера. Знала, що він одружився. Разом вони обдурили інвестора. Це вибиває глядача з колії. Виникає бажання її засудити, бо нечесна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський винищувач полював за фінським хлопчиком

Прем'єра вистави відбулася 1934 року в Голлівуді під назвою "Жінка в суді".
"За життя автора Карен майже завжди визнавали винною, - продовжує режисер. - Зараз присяжні кажуть: "Так. Вона жахлива. З погляду моралі, я б її засудив, але доказів забракло". Показували виставу в Полтаві – головою журі була прокурор Полтавської області. Засудила Карен. Сказала, що наш прокурор була дуже переконливою, їй повірили. Юристам подобається, що акторка-суддя під час вистави робить глядачам зауваження. Якщо у когось дзвонить телефон, або в залі шум - піднімає з місць".

У виставі грають професійні актори й студенти театральних вузів.

"Чесний театр" входив до театрального центру "Пасіка", що існував на базі Києво-Могилянської академії. Восени 2017-го керівництво КМА вирішило припинити співпрацю, яка тривала з 2002 року. Простір, котрий займав театральний центр, академія планує використовувати для навчання закордонних студентів.

Зараз ви читаєте новину «"Акторка-суддя під час вистави робить глядачам зауваження": Покажуть "Ніч 16 січня"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі