Ексклюзиви
четвер, 18 червня 2020 13:38

Акторів шкода, дешеві трюки, аматорські карикатури - театрознавиця розповіла про скандальну виставу для дорослих

Автор: facebook.com
  Актор Олексій Вертинський зіграв головну роль у виставі "Містер Баттерфляй", яку показали онлайн у відеосервісі Zoom
Актор Олексій Вертинський зіграв головну роль у виставі "Містер Баттерфляй", яку показали онлайн у відеосервісі Zoom

У відеосервісі Zoom відбулася прем'єра вистави столичного театру "Актор" "Містер Баттерфляй". Автори описують її як гейміфікований онлайн-спектакль.

У постановці йдеться про Zoom і його користувачів. Персонажі намагаються потрапити на престижну вакансію в одній з IT-компаній. На кожного чекає низка складних випробувань, але залишитися має тільки один, за сюжетом.

"Сучасна система управління персоналом робить усе можливе, для того аби видалити людський фактор, щоб максимально формалізувати стосунки між службовцями. Однак чим більше таких зусиль докладається, тим більшого значення набуває емоційний фактор. І найважливіші рішення в цій дегуманізованій сфері приймаються під впливом емоцій. Новий час - новий герой. Вистава, де саме глядач впливає на сюжет та вирішує, чи гідні учасники продовжувати цю гру", - йдеться в синопсисі спектаклю, жанр якого автори визначають як віртуальний трилер із залученням глядача.

"Учора відбувся в Zoom'і спектакль театру "Актор", підготовка до якого розпочала розмову про насилля в театрі, - каже театрознавиця Ірина Чужинова. - Скажу так: краще, що міг зробити цей спектакль - спровокувати дискусію навколо стосунків у театрі, - він уже зробив. Решта - знову невдала спроба видати дешеві трюки під титулом "інтелектуального театрального тексту".

Знову порушення авторських прав на рівному місці. Замість потреби осмислити проблеми гомофобії, об'єктивацію жінок, сімейного насилля і далі за звичним довгим списком - аматорські карикатури до всіх означених проблем. Акторів, як завжди, шкода. Вони, як завжди, старалися. Але виставу, як завжди, не врятували.

Тому на сцені, в Zoom'і, на Марсі - сумнівний театр залишається сумнівним театром. Бо масштаб мислення завжди еквівалентний масштабу творчості. Жодні зуми цього не виправлять".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грузинський режисер ставить комедію в Херсоні

Минулого місяця вистава "Містер Баттерфляй" потрапила у скандал. Акторка Оксана Черкашина звинуватила продюсера постановки Славу Жилу в об'єктивації та насиллі. Опублікувала на своїй Facebook-сторінці допис, в якому оприлюднила скриншоти пропозиції 18+ від посередника/посередниці Жили щодо ролі в його новій виставі. У повідомленні йшлося про те, що шукають акторок, готових зіграти в постановці зі зйомками топлес та імітуванням сексу. За виконання таких дій на сцені пропонувалися кошти: відсмоктати фалоімітатор - 500 грн, зняти ліфчик - 1000 грн, імітувати секс з партнером - 1000 грн.

Зараз ви читаєте новину «Акторів шкода, дешеві трюки, аматорські карикатури - театрознавиця розповіла про скандальну виставу для дорослих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі