вівторок, 03 вересня 2013 17:11

Як приборкати красуню з "перчинкою" і чому звірі та діти захопили вулиці - новинки театрального сезону
19

Квітка Будяк
Звірі і діти захопили вулиці
Лебедине озеро. Сутінки
Квітка Будяк
Анна Кареніна

У вересні київські театри повертаються з прем'єрами та своїми традиційними програмами. Gazeta.ua підготувала гід по театральному сезону. А саме що нового чекати від театрів та на які експерименти вони пішли цієї осені.

Київський академічний Молодий театр

12 вересня у театрі відкривається ювілейний театральний сезон. Відкриє його доволі нова у репертуарі постановка "Загадкові варіації". П'єсу написав сучасний французький драматург Ерік-Еммануель Шмітт. Події розгортаються на безлюдному острові, у домі відомого письменника Абеля Знорка, якого грає Станічлав Боклан. Він мешкає відлюдно вже 15 років, майже не контактує з людьми.

Звісно продовжуються експерименти і на камерній сцені театру. Стартують з вистав про любов. Зокрема 15 вересня покажуть "Любов до людей" у постановці Стаса Жиркова. По суті це майже детективна історія про любов в умовах складних родинних обставин, душевних негараздів, соціальних проблем та й загалом – життя як такого.

Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка

Сезон стартує сьогодні виставою "Квітка Будяк" за мотивами класичної п'єси Миколи Куліша "Маклена Граса". Її написала драматург Наталія Ворожбит - зберегла основну сюжетну лінію - історію молодої дівчини, яка, не витримавши важких життєвих обставин та жорстокості оточуючого світу, йде на злочин. У головних ролях артисти: Остап Ступка, Богдан Бенюк та Ксенія Вертинська.

У планах на майбутній сезон також - класична американська біографічна п'єса Тенессі Вільямса "Скляний звіринець" і нова українська драма Віри Маковій "Дівка на виданні".

Національна опера України

6 вересня відкриє сезон опера "Ярослав Мудрий" на музику Георгія Майбороди. Партію великого князя як завжди виконає народний артист України Сергій Магера.

Напередодні відкриття сезону також обіцяли балет-постановку "Анни Кареніної" від легендарно російського хореографа Бориса Ейфмана. Цю роботу називають однією з кращих. Ейфман відсік всі побічні лінії і зосередився на любовному трикутнику Анна-Каренін-Вронський. Самогубство для Ганни, як його розуміє і вирішує Ейфман - це єдиний спосіб звільнитися від гнітючої еротичної залежності. Дати постановки в Києві організатори поки не уточнюють.

Національний академічний театр російської драми ім. Лесі Українки

Театральний сезон відкриється 20 вересня драмою Лесі Українки "У полоні пристрастей" - спектакль, який йде на їхній сцені уже 11 років. А от першою прем'єрою нинішнього сезону стане "Нахлебник" за мотивами комедії Івана Тургенєва. Покажуть його 4 жовтня. Молода Коріна покинула рідну домівку будучи дитиною. Кузовкін, ніколи ж не мав власного дому, втративши у молодості спадщину він став нахлібником у Коріних. Грав роль придворного блазня і все своє життя задовольнявся малим: стерті чобот, тарілка їжі... Через сім років Коріна повертається з Петербургу, одружена. Вона ділиться зі старим нахлібником усіма своїми переживанням і горестями.... Це спектакль про доброту і розуміння, про благородство людської душі, дивацтва любові та її таємниці.

Національний театр оперети

Відкриється сезон 15 вересня гала-концертом. Зараз же театр працює над втіленням ідеї фешн-вистави "Театр моди або Історія одного Кутюр'є" - обіцяють не лише багатство костюмів, а й інтригуючий сюжет постановки. Також театр оперети готує мюзикл "У джазі тільки дівчата" - будуть звучати хіти 30-х років, ті ж, що й у славнозвісному улюбленому кінофільмі. Ще одна прем'єра-сюрприз – це пристрастний балет "Кармен".

Театр на Подолі

Сезон відкриється на малій сцені Палацу "Україна" 10 вересня виставою-концертом "Лебедине озеро. Сутінки". Ця постановка свого роду спроба відкрити завісу над популярними музичними шоу-програмами і зазирнути за їх лаштунки. Кожна з актрис спектаклю вже була учасницею подібних шоу і, так чи інакше, винесла з них свій досвід.

А 26 вересня покажуть прем'єрну постановку на камерній сцені театру "Театральна вітальня" - іронічний детектив "Пастка для одинокого чоловіка". За сюжетом молода дружина головного героя раптово зникає. Коли ж вона знову з'являється, він оголошує її самозванкою. Так чи інакше новоспечений чоловік не сумнівається: якщо його не позбавити від цієї жінки, станеться непоправне...

Театр Драми і Комедії на Лівому березі

Новинки цього сезону - пікантна комедія "Ідеальна пара", "Дві дамочки у бік Півночі" та "Бридкий".

"Ідеальна пара" - це класична комедія положень з істинно французьким шармом і віртуозно закрученим сюжетом, в якому незграбна і дурнувата служниця Ганна випадково опиняється в центрі амурних пригод своїх господарів. "Бридкий" - в'їдлива притча про ідентичність і привабливість особистості і про відносність успіху, про те, як тяга до самореклами змушує всіх вдягнути на себе ярмо привабливості і як, в підсумку, залишаються тіла абсолютно позбавлені індивідуальності. Вистава і про культ краси, який все більше і більше доходить до маразму.

Центр Курабаса

Традиційно у вересні продовжить свою роботу і Театральна лабораторія в Національному центрі театрального мистецтва ім. Леся Курбаса. Почнеться вона 6 вересня, о 19:00 презентацією проекту від групи ТанцЛабораторіум "Експертиза". Днями у Львові ТанцЛабораторіум дивували аудиторію "оголеним" перформансом. На сцені троє оголених акторів - двоє жінок та чоловік - досліджували власне тіло. Від нової роботи групи очікуємо черговий експеримент з тілесністю.

А 25 вересня у центрі покажуть прем'єрну виставу "Капітан Джон Сміт їде в Україну". Над постановкою працювала Вірляна Ткач та учасники її театрального проекту "Yara Arts Group". Перформанси режисерки зазвичай побудовані на тлі сучасної поезії, яка переплітається з міфами, легендами, історичними замальовками. Вірляна сміливо залучає елементи фольклору, церковні пісні. Сюжет нинішньої вистави зроблений за мотивами книжки капітана Джона Сміта, відомого мандрівника і авантюриста з Англії XVI ст. Свого часу капітан обкатав весь світ, побував у різних куточках Європи, Азії, Африки. Доля закинула його і до України: капітанові довелося тікати з полону в Османській імперії через Чорне море, після чого він деякий час перебував в Україні.

Театр "Перетворення" імені Володимира Завальнюка

Новий сезон відкриється "Соломеєю" на малій сцені Палацу "Україна" 7 вересня. Скандальна історія за п'єсою Оскара Вайльда про винуватицю загибелі пророка Йоканаана – юну жінку, наділену незбагненною силою пристрасті, що лякає і вабить.

А 15 вересн у Палаці "Україна" театр покаже ще одну нову виставу "Приборкання норовливої". Історія про норовливу йшла під різними назвами, її багато разів змінювали й переробляли, вона була втілена у понад десятку екранізацій, мюзиклі та опері. Постановка обіцяє вирування італійського балагану, діалоги "з перчинкою" у боротьбі суперників у коханні, вибухову комічність німих сцен.

Гастролі

26 і 27 вересня на сцені Київського академічного Молодого театру виступить британський театр "1927" з чорною комедією-мюзиклом "Звірі і діти захопили вулиці". За сюрреалістичні сцени цю постановку порівнюють з фільмами Тіма Бартона та Девіда Лінча. Це історія району під назвою Байю в місті, де не живуть порядні люди. У Байю приїжджає мила дівчина Агнес Пролазлі, яка вирішує взятися за перевиховання дітей. Але діти чинять опір перевихованню і влаштовують бунт.

30 вересня Чулпан Хаматова привозить моноспектакль "Година, коли до душі йдеш - як у руки". Під звуки саксофона Вероніки Кожухарова і фортепіано Поліни Кондраткова актриса буде читати нарис Марини Цвєтаєвої "Мати і музика" і вірші Белли Ахмадуліної.

2 жовтня в Театрі оперети покажуть одну з найгучніших вистав на російській сцені. "Чапаєв і Пустота" за однойменним твором Віткора Пєлєвіна. Роль Чапаєва у постановці виконує Михайло Єфремов. Пустота вважав, що реальним є світ революційної Росії, а психлікарня - лише сни в його уяві, проте Чапаєв намагається переконати Петра, що нереальні обидва світи.

18 та 19 листопада - в національному театрі ім. Івана Франка гостюватиме московський театр Ленком з виставою "Брехня на спасіння" - це переосмислення доволі популярної п'єси іспанця Алехандро Касони "Дерева вмирають стоячи".

Московський комічний театр "Квартет І" привезе до Києва одну з останніх своїх робіт - виставу "Листи та пісні чоловіків середнього віку часів караоке, дорожніх заторів та високих цін на нафту". Покажуть її у Жовтневому палаці 8 грудня. Залишаючись вірними жанру концертного ситкому цього разу актори читають листи, в яких звертаються до найрізноманітніших персонажів, сред яких є цілком реальні люди. Це сумісний проект "Квартету І" з гуртом "Несчастный случай" та її лідером Олексієм Кортнєвим.

Зараз ви читаєте новину «Як приборкати красуню з "перчинкою" і чому звірі та діти захопили вулиці - новинки театрального сезону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі