пʼятниця, 30 квітня 2021 21:27

Як обирали виконавчого директора Українського культурного фонду

Український культурний фонд обрав нового виконавчого директора - Владислава Берковського. Gazeta.ua розповідає про проблеми, які цьому передували.

Що таке УКФ

Український культурний фонд створили у 2017 році. Підпорядковується Міністерству культури. Розподіляє державні кошти та моніторить виконання умов гранту. Серед загальних пріоритетів також підтримка культурного розмаїття, популяризація вітчизняного мистецтва та створення іміджу України в світі.

2021-го отримає 695 млн грн. Минулого року фінансування скоротили до 400 млн грн, з яких отримали 334 млн грн. Це в два рази менше попередньо обіцяних 697 млн грн.
Першою головою УКФ була Марина Порошенко. Звільнилася за рік, після розслідування програми "Схеми". Наразі голова фонду - журналістка Лариса Мудрак.

Усі ці три роки виконавчим директором УКФ була Юлія Федів. Стала однією з наймолодших керівників державного органу України. Планувала переобиратися, але за день до конкурсу зняла свою кандидатуру. Причину не повідомила. Є версія, що відмовилася через тиск - звинуватили нібито в порушенні умов видачі грантів. Надала документи, які це спростовують.

"Рішення Юлії не подаватися викликало стурбованість у суспільстві, - розповідає Gazeta.ua Ірина Чужинова, керівниця аналітичного відділу УКФ. - Має велику підтримку, бо в нас не так багато потужних культурних менеджерів її рівня. Кадровий голод досі відчувається. Держава має бути зацікавлена у співпраці, до того ж з тими, хто на справах довів свою працеспроможність. Федів створила фонд з нуля. Розробила механізм прозорого та конкурентного розподілення бюджетних коштів. За такий короткий срок проробити подібну титанічну роботу мало кому вдається. Бачимо результати - збільшується кількість культурно-мистецьких проєктів, це не можна не помітити".

Автор: Українське радіо
  Юлія Федів три роки була виконавчим директором УКФ. Стала однією з наймолодших керівників державного органу України. За день до конкурсу зняла свою кандидатуру на переобрання.
Юлія Федів три роки була виконавчим директором УКФ. Стала однією з наймолодших керівників державного органу України. За день до конкурсу зняла свою кандидатуру на переобрання.

Чому з першого разу не вдалося обрати виконавчого директора

24 березня відбувся конкурс на посаду виконавчого директора УКФ. Кандидатів було вісім, пройшли співбесіду з членами Наглядової ради. Промови транслювали онлайн. Один з кандидатів Станіслав Которобай зазначив, що працював бухгалтером в театрах та не має досвіду в культурних проєктах. Вважає, що української пісні не існує та треба фінансувати весілля. Викладає в університеті імені Карпенка-Карого, має неоднозначну репутацію серед студентів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські кіношники не хочуть розмовляти ні про що інше, крім війни

Жоден претендент на посаду не набрав більшості голосів, але фавориткою конкурсу стала Анастаcія Рагімова. Називала себе політологом і була у списку партії "Слуга народу". У документах не зазначила факту участі у виборчій кампанії та проблеми з законом чоловіка. Під час співбесіди сказала, що виросла на російському серіалі "Моя прекрасна нянька", любить дивитися "Папік" та що треба виробляти туристичні магніти.

"Перший конкурс викликав обговорення в соцмережах та бурхливу реакцію, - продовжує Ірина Чужинова. - Ми вдячні, що суспільству не байдуже. Громадський контроль забезпечує прозорість. Мінкульт та УКФ отримали звернення з зауваженнями та питаннями. Це абсолютно здоровий процес розвитку суспільства. Як на мене, конкурс відбувся на достойному рівні. Засідання та голосування транслювалися онлайн, усе було прозоро".

Автор: Youtube
  Анастаcія Рагімова проходить співбесіду з членами Наглядової ради на посаду виконавчого директора УКФ. Сказала, що виросла на російському серіалі “Моя прекрасна нянька” та що треба виробляти туристичні магніти.
Анастаcія Рагімова проходить співбесіду з членами Наглядової ради на посаду виконавчого директора УКФ. Сказала, що виросла на російському серіалі “Моя прекрасна нянька” та що треба виробляти туристичні магніти.

Також були питання до Членів наглядової ради, які обирають виконавчого директора. Серед них Олексій Кірющенко - режисер "Сватів", фільму та серіалу "Слуга народу", до 2015-го проживав в Росії.

"Майже половина членів Наглядової ради абсолютно не відповідає вимогам, поставлених в законі. Один з них взагалі жодного дня не працював у сфері культури, бо має туристичний бізнес. Кандидати від громадськості вражають своєю невідповідністю. Організації, які вони представляють, не мають жодного проєкту, сайту, будь-якої громадської діяльності, окрім того, що беруть участь у якихось конкурсах", - каже Ольга Балашова, очільниця "Музею сучасного мистецтва".

Чому виконавчим директором став Владислав Берковський

"Було важко визначитися. Юлія Федів задала високу планку. Фаворити конкурсу не прийшли, чи то через умови, чи то маленьку зарплату, - каже член Наглядової ради Юрій Артеменко. - Навіть розглядали варіант утриматися від усіх та поставити фонд на паузу. Лише Ірина Осадча та Владислав Берковський набрали максимальну кількість балів. Були моїми фаворитами, навіть помилково проголосував не за того. Хто не став би переможцем, він все одно всіх не задовольнить. Не треба шукати зраду. Обрали не чийогось родича".

Автор: Укрінформ
  Владислав Берковський став виконавчим директором Українського культурного фонду
Владислав Берковський став виконавчим директором Українського культурного фонду

Владислав Берковський очолював Центральний кінофотофоноархів. Це одна з найбільших в Україні архівних установ, що зберігає аудіовізуальні документи.

"Проголосував за нього, бо має досвід в бюджетній сфері, - каже член Наглядової ради Олександр Сусленський. - Він піднімав фонди, керував понад 70 працівниками. Кандидат історичних наук, захистив дисертацію в польському університеті Марії Склодовської-Кюрі. Одним словом, фахова людина. Зможе миттєво почати працювати, а не як інші кандидати розповідали, що мають бажання вчитися. На це немає часу".

З 2021 року УКФ буде розробляти нову 7-річну стратегію. На основі опитування споживачів контенту, фонд буде створювати нові цілі та плани на формування якісного культурного простору в країні.

Зараз ви читаєте новину «Як обирали виконавчого директора Українського культурного фонду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі