пʼятниця, 13 квітня 2012 11:01

Ай Вейвей судиться з владою Китаю

Ай Вейвей судиться з владою Китаю
Фото з сайту artandyou.ru

Китайський художник і дисидент Ай Вейвей подав до суду на податкову інспекцію Пекіна, яка, на його думку, порушила закон, пред'явивши йому претензії на 2,4 мільйона доларів, але не давши змогу ознайомитися з доказами і представити своїх свідків. Про це повідомляє агентство "Рейтер" з посиланням на заяву самого художника.

"У процесі, пов'язаному з компанією Fake, багато з дії влади були незаконними й порушували правила", - заявив Вейвей.

Ай Вейвей визнаний в минулому році найвпливовішою персоною в арт-світі за версією журналу ArtReview. Художник відомий не тільки грандіозними проектами, але і складними відносинами з владою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Італія переймається сміттям, Китай — самотністю - арт-критик про тенденції у мистецтві

Рік тому Вейвей був заарештований за звинуваченням у несплаті податків в розмірі 1,5 мільйона доларів за діяльність компанії Beijing Fake Cultural Development Ltd., в якій він є дизайнером. В середині липня його випустили під заставу, але сума претензій збільшилася. Прихильники художника почали збір коштів на його користь по всій країні. Деякі жителі Пекіна складали з купюр паперові літачки й закидали їх через ворота будинку Вейвея. Таким чином було зібрано близько 1,3 мільйони доларів - застава, необхідна для перегляду справи.

Адвокат компанії Fake Cultural Development Пу Чжіцян (Pu Zhiqiang) раніше повідомляв, що ні художник, ні він сам не мали доступу до жодних документів, які свідчили б про порушення податкового законодавства або доводили б факт несплати податків. Слухання справи, що відбулися минулого липня, були закритими, самого Вейвей туди не пустили, хоча він був звинувачений в процесі. У залі суду присутня тільки його дружина, Лу Цин (Lu Qing). Проте і вона не мала жодної можливості зв'язатися з бухгалтером чи менеджментом компанії, через яку Вейвей потрапив до в'язниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник створює 3D-зображення амурського тигра

На даний момент Ай Вейвей, незважаючи на судові проблеми, продовжує здійснювати міжнародні проекти. Зокрема, разом зі швейцарським архітектурним дуетом, Жаком Херцогом (Jacques Herzog) і П'єром де Мероном (Pierre de Meuron), він спроектував павільйон для галереї Серпентайн в Лондоні. Робота над проектом велася по скайпу.

Крім того, художник став героєм фільму "Ай Вейвей: ніколи не вибачайся" (Ai Weiwei: Never Sorry), який зняла американська журналістка і режисер Елісон Клейман (Alyson Clayman). Його прем'єра відбулася на фестивалі Санденс.

Зараз ви читаєте новину «Ай Вейвей судиться з владою Китаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі