пʼятниця, 16 березня 2012 15:21

"Абсолютно не досліджений пласт в сучасній літературі – сільські жінки" - письменниця

"Абсолютно не досліджений пласт в сучасній літературі – сільські жінки" - письменниця

В українській літературі не висвітлений образ сучасної жінки, яка живе в селі. Про це зазначила перекладач та письменниця Євгенія Кононенко.

"Більшість українських письменниць — міські дівчата. Тому найпоширеніший образ у нашій літературі – городянка. Успішна енергійна жінка, яка не чекає милості від начальників-чоловіків. Самостійно знаходить своє місце в суспільстві, і достатньо вдало. Втрата роботи, провал проекту буде для такої героїні драмою. Не є заможною, хоча, буває, щось заробить. Це не обов'язково стерво, заміж вона також хоче. Але вже не боїться на якомусь етапі бути самотньою. Більше не вибирає між особистим щастям і самореалізацією. Чоловіки звикають до жінок, які багато працюють. Їсти вона готує все менше й менше. Зварить картоплю, а не смажитиме складним способом, щоб потім печінка боліла. Чоловіки вже й не чекають цього", - зазначила письменниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ірена Карпа: "В Україні жінки найуспішніше реалізуються в ролі дружин забезпечених чоловіків"

Героїні Кононенко також міські жінки.

"У мене також тільки городянки. Мої героїні ростуть разом зі мною, це вже старші жінки. Абсолютно не досліджений пласт – сільські жінки. Дівчата, які роками встають о п'ятій ранку й на морозі стоять на базарі. Туди письменники не хочуть зазирати. Думають, ці дівчата примітивні, тупіють від тої роботи, з ними не прикольно. Щоб написати про таку героїню, треба органічно відчувати село. Мені важко, бо в Києві все життя прожила", - додала Кононенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінки „кашкетників" з Тернопільщини народжують щороку

Прочитати про жіночі образи в сучасній українській літературі детальніше можна у журналі "Країна" № 10 (113) за 15 березня 2012 року.

Журнал можна купити у точках продажу преси.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Абсолютно не досліджений пласт в сучасній літературі – сільські жінки" - письменниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі