вівторок, 05 вересня 2017 14:37

"Я не знімаюся у російськомовних проектах. Тому мене нема на екрані" - Ірма Вітовська

3 вересня виставами "Горе з розуму" та "Синій автомобіль" Київський академічний Молодий театр розпочав новий сезон. Цьогоріч 100 років від часу заснування Молодого театру Лесем Курбасем. Тому 39-й сезон проходитиме під гаслом "100 років Молодий!". 9 вересня у Молодому театрі йтиме вистава "Маринований аристократ", у якій грає актриса Ірма Вітовська. Вона розповіла Gazeta.ua про творчість, улюблені місця в Києві та про те, що робить, коли нікуди не хочеться виходити.

Вам більше подобається - грати у театрі чи в кіно?

Я не порівнюю ці речі, бо це два способи існування.
Три роки тому я відмовилася зніматися у російськомовних проектах. Війна підштовхнула до такого вибору. Тому мене немає не екрані. Україномовного телепродукту майже не знімають. А те, що знімається - для мене там нічого нема.
У кіно маю дві роботи: "Щоденники Симона Петлюри", що має вийти 2018 року. Граю Ольгу, дружину Петлюри. І восени вийде стрічка "Брама" - граю бабу Прісю в екранізації п'єси.

У чому для вас магія кіно?

Ви потрапляєте в інший світ. Переживаєте інші емоції. Перебуваєте в іншому емоційному вимірі.

Яке кіно нам зараз потрібне?

Різне. Аби воно було від душі і зроблене на тому, коли професійна команда має велику ідею і горіння. Якщо вони заряджені, кіно вистрелить.

Як знайти цих людей?

Професійність зростає. Цього року відзняли чимало фільмів. З'являються молоді режисери. Якщо не буде тиску, контрреволюції в країні, наступу на українське, то наше кіно виросте до великої індустрії. Я про що - держава має підтримувати освітні, патріотичні проекти. І розвивати інші жанри теж.

Автор: Тарас Подолян
  Ірма Вітовська
Ірма Вітовська

Як події найбільше вплинули на культурне життя?

З війною виникла необхідність в українському продукті. Але чому таке усвідомлення не прийшло раніше? Могло б не бути такої кількості людей, що поділяють інші цінності. Ми могли б їх згуртувати. Зняли би фільм про козацький кіш Симона Петлюри, де переважно були хлопці з Донбасу і Слобожанщини. Вони мали би свою сторінку про боротьбу за незалежність. Зняли би фільм про тих, хто перший дав опір Червоній армії.

Яку роль ви ніколи не зіграли би?

Двічі я грала розвідницю. А так завжди якась стерва, жінка легкої поведінки. Дура-дурочка така. Я щаслива, що екранізували "Бабу Прісю". Я нарешті можу прозвучати духовно.

Автор: Тарас Подолян
  Ірма Вітовська
Ірма Вітовська
З війною виникла необхідність в українському продукті. Але чому таке усвідомлення не прийшло раніше?

Які останні події не дають вам спокою?

Війна, вона весь час. Ми звикли.

Чергове розчарування, що досі крадуть. Досі люди хочуть втекти звідси. Досі немає віри у країну і в тих, хто її очолює. Систему ніхто не хоче змінювати глобально. А так по-трошки ковиряє. Хоч треба хірургічне втручання.

А що помічали позитивного?

Ми рухаємося. Живемо. Навчаємося швидко як нація. Є бажання. Головне - не загубити молодь, яка визріла. Якщо країна витримає 10 років - ми прорвалися.

Як плануєте свій час?

Ніяк. Сьогодні вихідний - проведу, як хочеться. Коли є репетиція - маю сталі години роботи. Люблю воду, ковзани, гірські лижі. Іноді можу активно полежати біля телевізора, коли дощ. Нікуди не хочеться виходити. А ще я можу їсти горішки. Каву з морозивом. Лежати і балдіти від простих речей. Часто ходжу в кінотеатр.

Систему ніхто не хоче змінювати глобально. А так по-трошки ковиряє. Хоч треба хірургічне втручання

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ірма Вітовська запропонувала продовжити старий серіал

У Києві маєте улюблене місце?

Парк КПІ. Тут виріс мій син. Я ходила вагітна сюди гуляти. На велосипедах і роликах. Люблю Ботанічний сад. Є місця, коли повз тебе довго ніхто не проходить. Люблю Пирогово, Мамаєву Слободу. Словом, зелені закапелки.

У чому вбачаєте сенс життя?

Цього ніхто не знає. Життя - це пригода. У мені багато егоїзму, нарцисизму, якого треба позбуватися.

Які цінності у житті для вас найважливіші?

Реагувати на чужий біль. Бути чесним, навіть коли ти неправий.

Зараз ви читаєте новину «"Я не знімаюся у російськомовних проектах. Тому мене нема на екрані" - Ірма Вітовська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі