середа, 06 грудня 2017 12:44

5 причин подивитися "Кіборгів" назвав режисер Ахтем Сеітаблаєв

5 причин подивитися "Кіборгів" назвав режисер Ахтем Сеітаблаєв
В офіційний прокат виходить фільм "Кіборги" режисера Ахтема Сеітаблаєва Фото: ТСН

7 грудня в офіційний прокат виходить фільм "Кіборги" режисера Ахтема Сеітаблаєва.

Стрічка про історію 1 двотижневого бойового чергування у вересні 2014 року. Добровольча група військових уперше приїжджає до Донецького аеропорту імені Сергія Прокоф'єва. Стратегічно важливий об'єкт на цей момент уже 4 місяці захищають українці в умовах постійної війни.

"Перша причина подивитися фільм - це те, що ви переглянете українське кіно. Друга - це кіно засноване на реальних спогадах реальних бійців. Третя причина - це не просто похід в кінотеатр, а співучасть у розбудові країни. Бо вона починається з кожного з нас. В рамках цього "ми" була заснована громадська ініциатива - "Я не байдужий". Полягає в тому, що з кожного придбаного квитка 5 грн буде іти на допомогу родинам загиблих бійців. Акумулюватимуться у фонді "Повернись живим" і будуть розподілені між сім'ями загиблих героїв. У нас уже були покази у Маріуполі, де були присутні бійці з морської піхоти і бійці з полку "Азов". В Дніпрі одночасно було відкрито 6 кінотеатрів. Бійці кажуть, що ми зняли чесне кіно. І остання причина подивитись - ми є свідками народження нових людей та нової країни. Хедлайнерами цього є молодь, добре освічена, яка чітко знає де небо, де земля", - каже режисер Ахтем Сеітаблаєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 20 найпродуктивніших кінорежисерів України

Сценарист фільму Наталія Ворожбит спілкувалася із захисниками Донецького аеропорту. Бійці, які ділилися власними спогадами, стали консультантами для фільму і щодня були на знімальному майданчику. Герої фільму - збірний образ різних бійців. Серед них є представник Збройних сил, доброволець, юний патріот, дорослий боєць, який не міг всидіти на дивані перед екраном телевізора. До одного з захисників аеропорту під позивним Серпень час від часу телефонувала маленька донька. Вона не знає, що її тато – на війні. І просить, щоб розповів їй на ніч казку або прочитав віршика. Серпень виконує прохання дитини, цілує її у слухавку і каже бути чемною. Потім заплющує очі, а по щоках котяться сльози.

"Ми домовилися, що я буду писати про період, який вже пройшов. Що це буде осінь 2014-го, історія однієї ротації. Це трохи полегшило моє завдання. Коли я почала писати, там вже загинуло багато людей. Але якби я стала писати через п'ять або десять років, напевно, це було б неможливо. Тому що тоді ця історія вже стала б міцним міфом навіть у свідомості людей, які захищали аеропорт. Збираючи матеріал, я розмовляла з хлопцями, які ще були на війні або тільки звідти повернулися. Вони ще не встигли сотні разів повторити свої історії.Тому працювати над сценарієм стало легше. Вони всі живі, справжні. Це ще ніякий не міф, а вчорашня історія. Це спілкування допомогло, як мені здається, написати людську історію", - каже сценарист Наталія Ворожбит.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Консультантами фільму "Кіборги" стали справжні захисники аеропорту

У стрічці багато гумору. Актор Віктор Жданов зіграв захисника на прізвисько Старий. Він - сільський чоловік, який любить випити. На початку йому не дають зброї. От він і шукає магазин "Дуті-фрі", бо чув, що там колись можна було купити алкоголь. Коли стало відомо, що вороги готуються застосувати летальну зброю, Старий роздумує: подзвонити жінці і розповісти, де вдома заховав тисячу доларів, чи ні. Бо як уб'ють його, грошей ніхто не знайде, і вони пропадуть. Але відразу собі заперечує: не буде казати, бо дружина їх "спустить на якісь дурниці" ще до того, як він повернеться.

"Я служив за Радянського Союзу на Уралі. Знаю, як поводитися з автоматом, але тут були інші умови, я свого часу так автомат не носив. Мусив пристосовуватися. Ми зустрічалися з бійцями, які були на передовій, вони були з нами на майданчику. Кіборги казали, що їм там було дуже холодно. Грати було не складно. Складно було тим, хто справді був там. Ми , актори, просто зробили свою роботу. Був на показах у Львові, Тернополі та Івано-Франківську. Підходили матері з дітьми - це було важко емоційно. Дякували, за те, що нагадали всім про їх біль. Люди почали забувати - очі трохи замилились.У нас сьогодні три поранених, два вбитих - у ЗМІ проскочило й більше нема. А проблема лишилася", - каже Віктор Жданов.

Для зйомок декорації аеропорту розміром 50 на 20 м побудували в селі Крюківщина Києво-Святошинського району. Сцени танкових боїв відтворили на Гончарівському полігоні поблизу Чернігова. Зйомки стрічки завершились у квітні 2017, після чого розпочався етап монтажу. На промопідтримку "Кіборгів" Держкіно виділило рекордну суму – 550 тис. грн.

Український режисер Ахтем Сеїтаблаєв розпочав роботу над новим фільмом. Про це розповів під час прес-конференції з приводу виходу в прокат його нової стрічки "Кіборги".

Зараз ви читаєте новину «5 причин подивитися "Кіборгів" назвав режисер Ахтем Сеітаблаєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі