середа, 07 листопада 2012 14:55

2-річна Магдалена зібрала народні казки двох Америк
6

Фото: фото надане Діаною Карпенко-Кантер

Два роки тому 2-річна Магдалена Кантер разом з мамою Діаною об'їздила автостопом два американських континенти. Дівчинка подорожувала через 12 країн і територій: США, Мексику, Гватемалу, Гондурас, Нікарагуа, Панаму, Карибські о-ви, Колумбію, Еквадор, Перу, Болівію, Аргентину, і за рік дісталася до краю світу – Вогняної Землі. Діана Карпенко-Кантер записувала казки, які тубільці розповідали її малій доньці.

"У Штатах знайти казки було непросто. Усі, кого запитувала про них, починали називати персонажів мультиків Діснея. Шукали старих індіанців, які розказали б нам казки. Мені здалося, що майя - це наші гуцули. Різниці нема навіть зовнішньої. Один колумбійський казкар розповів Магді казку про чоловічка, що шепотів одній дівчинці уві сні "пісь-пісь", і через це вона впісювалася щоночі. Закінчувалася казка тим, що дівчинка того чоловічка перемагала, тому він переселявся до наступної дитини: "І тепер цей чоловічок, поселився у тебе під ліжком" - сказав казкар Магді. І вона почала по ночах впісюватися. Це минуло за тиждень".

Тепер Діана збирає гроші на видання книжки "Казки, які збирає маленька Маґдалена".

"У книжковій історії Різдвяного ранку Маґда виходить зі своєї хатки, де живе з батьками. Вона йде в гості до мудрого дідуся, котрий оселився на краю села, щоб послухати його різдвяну казку. У рюкзачку малечі — її губна гармоніка, кілька іграшок, книжки та улюблений маленький табуретик. Слухаючи його казки, вона засинає. А прокидається вже на іншому континенті — у гігантському мегаполісі з будинками, які сягають хмар, місті Нью-Йорк. Щоб знайти дорогу додому, вона вирушає на пошуки мудреців — казкарів: у Мексиці зустрічає талановитого музиканта, на Карибських островах — старого індіанця племені Куна Яла, в Гондурасі — зірку шоу-бізнесу і т.д. Усі вони своїми історіями підказують їй подальший шлях. Маґдалена запитує: Чому кактуси колючі? Чому бувають чорні люди? Чому в деяких країнах люди не їдять яблука з дерев, а ходять купувати їх в супермаркети? Чому на місцях пишних садів будують бетонні будівлі? Навіщо вигадали кордони? Чому пересушили ріки і купаються в душі? І чому мексиканці їдять чілі, коли сира цибуля така смачна?"

Бюджет проекту складає 21 000 грн. Ця сума покриє витрати на редагування, переклад казок та ілюстрування. Діана збирає ці гроші за допомогою громадської організації "Велика ідея". Закликає тих, хто має змогу, заходити на стеціально створену сторінку http://biggggidea.com/project/54/ і підтримати видання книжки.

"Це - мінімум, щоб зрушити з місця, а не щоб повністю видати книжку. Бо без допомоги перекладача і редактора я б ще рік чи два розбирала сама матеріал", - каже авторка.

За словами Діани, уже є видавництва, які зацікавилися проектом.

Після видання книжки батьки дівчинки мріють видати серію дитячих фільмів про пригоди Маґдалени, які знімалися під час мандрівки Америкою. Анонс до першої, української, серії, можна подивитися тут.

 

Зараз ви читаєте новину «2-річна Магдалена зібрала народні казки двох Америк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі