пʼятниця, 06 листопада 2015 14:50

"12 людей одночасно робили селфі навпроти Пікассо" - Шедеври світової пластики в "Мистецькому Арсеналі"
19

Фото: Сергій Старостенко

- Зустрінемось поряд з Дега, - розмовляє по телефону висока жінка в чорному капелюсі. - Ну, як де це?! Проходиш Пікасо, Родена й прямо по центру буде Дега. Ну, ти зрозумієш.

5 листопада в "Мистецькому Арсеналі" відкрилась виставка "Шедеври світової пластики". В проекті представили 18 найвідоміших митців ХХ століття, серед них Сальвадор Далі, Едгар Дега, Поль Гоген, Пабло Пікассо, Рембрандт, Костянтин Бранкузі. Всього можна побачити більше 150 робіт приватної колекції відомого українського колекціонера та мецената Ігоря Воронова.

Автор: Сергій Старостенко
 

- На жаль, займатися меценатством в Україні сьогодні не так просто. Ми досі не перейняли досвід інших держав, які вже багато років успішно розвивають музейний сектор та підтримують мистецтво за допомогою державної політики. Хочеться, щоб і наша держава, нарешті, почала усвідомлювати реальну силу культури, підтримувати прогресивні ініціативи та інституції, а також сприяла меценатству, - розповідає Ігор Воронов.

Біля панно з використанням картин Пабло Пікассо одночасно 12 людей роблять селфі. Експозиція "Шедеври світової пластики" охоплює важливі періоди в історії мистецтва. Тут представлені роботи в різних напрямках: від постімпресіонізму та ар-деко до кубізму, від неокласицизму до сюрреалізму.

-На виставці представлені роботи братів Джакометті, - розповідає ведучий презентації Олексій Ананов. - Власне Альберто Джакометті - один з найдорожчих скульпторів в історії мистецтва. Був такий прецедент, що в 2014 році на торгах аукціону Sothebey's продали "Колісницю" Джакометті за 101 мільйон доларів.

12-го листопада видатному французькому скульптору Огюсту Родену виповняється 175 років. Всіх гостей запрошують на урочисте святкування дня народження митця разом з представленими його роботами.

- Прийдемо, святкувати ДР Родена? - сміється білявка у довгій сукні.
- 12-го день народження в моєї бабусі, - каже хлопець в чорних окулярах, розглядаючи одну зі скульптур Дега. - Мене точно не буде.

Автор: Сергій Старостенко
 

Під час відкриття виставки директор "Мистецького Арсеналу" Наталія Заболотна привернула увагу до проблем закладу. 5 років тому припинилась реконструкція Арсеналу.

- Маючи такі шедеври, Арсенал залишається великою руїною. 10 років тому, коли військовий мілітаристський об'єкт став культурною установою, почались активні роботи по його реконструкції. 5 років тому ці роботи були припинені, - говорить Заболотна. - Завжди у нашої країни були інші пріоритети. Якби 25 чи 15 років тому наша країна поставила б на людину, на її соціокультурні потреби, то, можливо, не було б цієї зухвалої війни. Адже не було б анексії Криму, яка відбулась в силу того, що люди не вважали себе співпричетними до цієї країни.

Автор: Сергій Старостенко
 

Мистецький Арсенал як об'єкт побудований 260 років тому. У його фондах знаходяться мільйони експонатів. Окрім виставки "Шедеври світової пластики" в другому залі представлена колекція шедеврів українського мистецтва — "Відкрита колекція. Ігор Диченко, Валерія Вірська – українському народові" . Там можна подивитись на роботи Каземира Малевича, Василя Ярмилова тощо.

- Можновладці мають нарешті зрозуміти, що репутацію країни роблять митці ,й, що історія має бути магнітом для туристів. Не важливо, хто що побачить у творі мистецтва - це те, що скоріше ставить питання, аніж дає відповіді, - розповідає Заболотна.

Всім охочим пропонують купити картки членів клубу "Мистецького Арсеналу" або за 100 гривень придбати віртуальну цеглу, яка на 90 років може увіковічити ім'я людини в Інтернеті.

Виставка "Шедеври світової пластики" проходить з 6-го листопада по 6-те грудня.

Зараз ви читаєте новину «"12 людей одночасно робили селфі навпроти Пікассо" - Шедеври світової пластики в "Мистецькому Арсеналі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі