понеділок, 16 липня 2012 12:31

100 шедеврів з музеїв України зібрали в одній виставці

У московському Державному музеї образотворчого мистецтва імені Пушкіна сьогодні відкривається виставка "Повернення" Святого Луки". Західноєвропейський живопис VI - XVIII століть із музеїв України".

"Картина Франца Хальса "Євангеліст Лука" (1623-1625) в рамках експозиції приїхала до нас у музей уже втретє. - розповіли організатори. - І це "повернення" вирішили обіграти". Назва виставки співзвучна з радянською детективною стрічкою "Повернення" Святого Луки"(1970).

Вперше в одному виставковому просторі буде представлено 100 творів майстрів 6 - 18 століть, виконаних в різних жанрах і стилях.

Заступник директора ДМОМ Зінаїда Бонамі розповіла кор. ИТАР-ТАСС, що виставка реалізується в рамках циклу "Під покровом дружних муз ..." і продовжить серію експозицій, які відкривають найбільш значні художні зібрання країн ближнього зарубіжжя, пояснила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли стою голий, усередині наче щось розслабляється. Як проходить день у Національній академії мистецтв

Основу виставки складають роботи з дев'яти музеїв України: Києва, Одеси, Чернігова, Львова, Харкова, Житомира, Полтави. Експонати відбиралися за участю фахівців ДМОМ імені Пушкіна з фламандського, голландського, італійського мистецтва.

Серед полотен, які зацікавлять публіку, безсумнівно, роботи видатного портретиста "золотого століття" голландського мистецтва Франса Хальса "Євангеліст Матфей" і "Євангеліст Лука". Любителі мистецтва також побачать дві візантійські ікони 6 століття, полотно "Персей і Андромеда" пензля художника-маньєриста Джузеппе Чезаре, "Хрещення апостолом Філіпом євнуха", яке датується серединою 16 століття, і виконане нідерландським майстром епохи Відродження Яном ван Скорелом. Іншими унікальними експонатами стануть "Портрет папи Пія VI" відомого італійського живописця епохи рококо й неокласицизму Помпео Батоні, "Святе сімейство з Іоанном хрестителем на шляху до Єгипту" Паріса Бордоне, "Бог річки Шельди, Кібела і богиня міста Антверпена" Пітера Пауля Рубенса, "Амур і сплячі німфи" Якоба Йорданса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили виставку "Апостольські запричастя"

Будуть виставлені і роботи менш відомих широкому глядачеві художників, зі спадщини яких збереглося всього по кілька картин. Серед них - "Пастушок, який грає з кішкою і мишкою" Томмазо Саліни, "Дама в кімнаті після повернення з церкви" Карела Слаббарта, "Натюрморт з битою птицею" ("Мисливські трофеї") Християна Ван Хейла.

В рамках циклу виставок "Під покровом дружних муз..." в ГМИИ вже були показані твори західноєвропейського мистецтва 16 - 20 століть з Музею зарубіжного мистецтва міста Риги, а також шедеври вірменської і російської живопису 18 - 20 століть з музеїв Вірменії.

Огляд "Повернення" Святого Луки". Західноєвропейський живопис VI - XVIII століть із музеїв Україна" триватиме до 9 вересня.

Зараз ви читаєте новину «100 шедеврів з музеїв України зібрали в одній виставці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі